Inteligentni dom

Upravljajte domom gde god da ste

Zamislite veš mašinu koja prepoznaje koliko ste i koju vrstu veša stavili na pranje i pri tom prilagodjava doziranje vode i detrdženta. Frižider sam shvata koje namirnice su vam ponestale i ako želite možete ih naručiti kod vašeg elektronskog trgovca. Zamislite kako krativno može da bude kuvanje ako se vaš šporet i rerna pomoću inteligentnih programa sami pobrinu za pravilnu pripremu hrane. Zaboravite na čekanje servisera – u inteligentnom domu vaši su aparati povezani sa servisnim centrom koji, pomoću daljinske dijagnostike nadzire njihov rad i blagovremeno vas upozorava na moguće nepravilnosti, a ujedno, na zahtev korisnika daljinski obnavlja programsku opremu.

Pomislite na uštedu energije i poželite inteligentne aparate koji sami optimalno raspoređuju njenu potrošnju i sprečavaju energetska preopterećenja. Zamislite komunikacijski centar iz koga možete da upravljate kućnim aparatima, razmenjujete poruke sa članovima porodice, gledate televiziju, slušate radio, a uz priključene kamera ostvarujete pravi bezbednosni sistem. Fantastika? Ne. Za proizvođaće aparata kao što je Gorenje, to je delimično već sadašnjost, a za korisnike bliža budućnost.

Gorenje se već više od decenije bavi rešenjima za inteligentni dom kojim bi bilo moguće upravljati pomoću moderne informacione tehnologije. Nekada, daleka vizija postala je realnost: inteligntne mašine za pranje, kuvanje i rashladjivanje već sada,  preko kućnog servera povezujemo u mrežu svih  aparata.

Kućni server  je u stvari pravi komunikacijski centar namenjen povezivanju kućnih aparata i podsistema, ali i lokalnom nadzoru aparata. On omogućava pregled sadržine frižidera; pregled recepata za pripremanje hrane u tekstovnom, video i slikovnom obliku;  pregled uputstava za upotrebu aparata; upravljanje energijom, pa čak i komunikacije - slanje poruka između članova porodice, upozorenja na greške (alarmiranje) slanjem SMS poruka na mobilni telefon, pristup do elektronske pošte i interneta, odnosno do elektronske kupovine i elektronskog bankarstva.

Centar vam omogućava čak i gledanje televizije, slušanje radija, upravljanje sistema sigirnosti.... Konzolu servera mogu da predstavljaju različiti aparati u vašem domu televizor ili kompjuter. Ujedno imate i daljinski upravljač koji omogućava još jednostavnije upravljanje sistemom.

Za priključivanje inteligentnih aparata u vaš dom ne treba postavljati nove kablovske veze. Za komunikaciju između aparata i komunikacijskog centra možete upotrebiti već postojeću električnu mrežu (220V). Možete koristiti i  bezžična komunikaciju.
»Komunikacija u savremenom domu sa inteligentnim aparatima nove generacije« je projekat u kome Gorenje učestvuje zajedno sa uglednim telekomunikacijskim i naučnim institucijama.

Zbog čega Inteligentni dom?

Da biste vi imali više vremena. Da se ne biste  bavili rutinskim radnjama. Da biste još više uživali u svom domu. Da ne brinete, iako niste kod kuće. Da pri povratku kući imate sve ono, za šta ste danas morali sami da se pobrinete.

Prezentacija Intelegentnog doma na webu