Karakteristike kuhinjskih napa

Odlične performanse i jednostavno upravljanje

Kapacitet kuhinjske nape mora odgovarati veličini prostorije koju napa treba da ventilira. Savremeni trendovi u dizajnu kuća, gdje je kuhinja postala mjesto za ručanje i zabavu, kao i za kuhanje, zahtjeva nape većih kapaciteta. Da biste osigurali efektivnu ventilaciju prostorije od 50 m2, potrebna je napa kapaciteta 300 m3/h. Međutim, u Gorenjevom raznovrsnom asortimanu napa također ćete nači i modele koje karakteriše maksimalna snaga usisavanja od 1000 m3/h. Gorenje napama može se rukovati manualno i elektronski. Modeli na elektronsko upravljanje dolaze uz jednostavnu za korištenje kontrolu na dodir (touch control). Brzina usisavanja može se prilagoditi prema potrebi, korištenjem do četiri različita nivoa brzine ventilatora. Daljinsko upravljanje je dodatna opcija koja dolazi uz malo sofisticiranije modele.

Privlačan oblik

Moderni oblici kuhinja nude neisrpne mogućnosti dizajnerske inovativnosti i u području kuhinjskih napa. Privlačani oblici Gorenje napa nadopunjavaju odličnu funkcionalnost. Inovativne oblike u kombinaciji s pristalim metalnim materijalima te halogeno osvjetljenje uljepšavaju vašu kuhinju. Posebnost predstavlja i senzorska kontrola intenzivnosti prozračivanja koja se može mijenjati jednostavnim dodirom senzora u obliku štapića.

Sistem P.A.S. - nova tehnologija

S novim naprednim, okvirom i načinom usisavanja, sistemom P.A.S. Gorenje predstavlja sasvim novu, revolucionarnu tehniku prozračivanja. Kod sistema P.A.S. područje usisavanja odmaklo se iz sredine kuhinjske nape prema njenim vanjskim rubovima. Time je usisavanje usmjerenije, potrošnja energije manja a smanjena je i razina buke.

Halogensko osvjetljenje

U želji da dodatno poboljša ambijentalno okruženje u vašoj kuhinji, Gorenje nape su dizajnirane da osiguraju optimalnu iluminaciju vaših ploča za kuhanje. Neki modeli dolaze sa klasičnim svjetlom sijalice, dok većina naprednih napa karakteriše moderno, halogeno svjetlo, koje svijetli mnogo svjetlije i mnogo je energetski učinkovitije.

Recirkulacijska napa

Recirkulacijska napa uvlači zark zasićen parom i mirisima kroz filter, a potom vraća prečišćen zrak u kuihinju. Ukoliko nije moguće postaviti izduvne cijevi, onda je recirkulacija zraka alternativna opcija. U tom slučaju, zrak prolazi kroz ugljeni filter koji odstranjuje paru i mirise od kuhanja, a čist zrak se recirkuliše nazad u kuhinju. Kuhinjske nape sa recirkulacijom su lagane za postavljanje i obično se koriste u stanovima gdje je postavljanje izduvnih cijevi izuzetno teško. Ugljeni filter treba zamijeniti jednom ili dva puta godišnje, u zavisnosti od toga koliko često se kuhinjska napa koristi.

Zračne nape

Zračne nape uvlače isparavanja tokom kuhanja i zadržava u filteru dok mirise izbacuje van kroz ventilatorsku cijev. Ukoliko vaša kuhinja može biti opremljena sa cijevi za izbacivanje zraka napolje, onda je to najefektivniji sistem koji možete odabrati, jer vam omogućava da maksimizirate snagu usisavnja nape.

Jednostavno čišćenje filtera

Metalni filteri u Gorenjevim napama, koji su dizajnirani da odstrane masne ostatke, jednostavno se mogu izvaditi i očistiti. Možete ih oprati ručno ili u mašini za pranje posuđa koristeči 'nježno pranje'. Papirni filteri i filteri izrađeni od akrila koji se mogu koristiti u istu svrhu, jednostavno se mogu zamijeniti sa novim filterima.

Funkcionalni dizajn

Atraktivni dizajn je postao važan faktor u svakodnevnom životu, ali dobar dizajn kuhinjske nape jednostavno nije dovoljan. Napa mora biti funkcionalna, pouzdan izvor svjetlosti tokom kuhanja sa malim nivoom buke, što su također bitni faktori za uzeti u razmatranje.
Gorenjev široki asortiman kuhinjskih napa u različitim stilovima i oblicima pojednostavljuju pronalazak modela koji daje unikatnost svakoj kuhinji.
Elektronski modeli napa su jednostavni za upravljanje - dovoljan je jednostavan dodir.

Dobra ventilacija je važna

Svrha kuhinjske nape je da održava nizak pritisak u kuhinji tako da isparavanja od kuhanja budu svedena na minimum.
• Da ujednači pritisak, svjež zrak mora da bude usisan u kuhinju, na primjer, kroz vrata susjedne sobe koja su ostala otvorena. Zapamtite da nikada ne otvorite prozor za vrijeme rada nape, jer bi to poremetilo protok zraka.
• Svježeg zraka mora biti koliko i zraka koji se usisava kako bi napa radila. Kuhinjska napa usisava topli zrak kroz filter, zrak se hladi, i zaprljani djelići se zarobljavaju u filter, dok se zrak izbacuje napolje.
• Metalni filteri su najefikasniji.
• Svi modeli Gorenjevih napa su opremljeni sa nepovratnim poklopcem, koji se zatvara kada se napa ne koristi, sprečavajući da ulazi propuh s vana. Ovo je posebno korisno zimi, jer poklopac sprečava da hladan zrak uđe u kuhinju.

Kapacitet

Kakav kapacit bi trebala imati nova kuhinjska napa?
Kapacitet zavisi najviše od veličine kuhinje. Dobro i praktično pravilo je da napa treba biti u mogućnosti da zamijeni zrak 10 do 20 puta u roku od sat vremena. Na primjer, ukoliko kuhinja ima mjere 4 x 4 m sa plafonom visokim 2,5 m, onda kuhinjska napa mora zamijeniti u prosjeku 400-800 m³ zraka po satu. Uvijek će biti gubitka pritiska prilikom instalacije nape. Zato je važno pratiti sljedeća pravila:
• uvijek pogledajte preporučeni ventilacijski promjer (Ø) naznačen na ventilacijskim cijevima ili na samoj napi
• ukoliko je moguće, koristite glatke cijevi da minimizirate otpor zraka
• pokušajte da postavljanje bude što kraće i sa što manje zavoja koliko je to moguće
• težite ka tome da imate blaga zakrivljenja cijevi, a ne oštre prevoje, kako bi zrak mogao prolaziti nesmetano, minimizirajući gubitak pritiska.

Izračunavanje obima kuhinje

Potrebni kapacitet usisavanja je određen sa obimom kuhinje. Obim kuhinjskog prostora se može izračunati kako slijedi: širina x visina x dubina
Obim se računa na sljedeći način: obim kuhinjskog prostora x 10.
Širina nape je obično jednaka širini ploče za kuhanje. Preporučena udaljenost između ploče za kuhanje i nape je 65 - 75 cm, ali može biti i manja, zavisno od ploče za kuhanje.
Napa bi uvijek trebala biti uključena barem minutu prije početka kuhanja. Snagu nape treba postaviti prema količini pare i drugih isparavanja u zavisnosti od jela koje se priprema. Preporučuje se da napa ostane raditi dodatnih deset minuta poslije završetka kuhanja.

Čišćenje

Čišćenje je važan faktor u produžavanju životnog vijeka kuhinjske nape i njenih filtera. Prljavi i masni filteri nape mogu značajno umanjiti kapacitet nape. Nehrđajuće željezo se koristi u većini površina od kojih je izrađena Gorenje kuhinjska napa, i ove površine zahtijevaju poseban tretman. Postoje specijalni proizvodi za čišćenje nehrđajućeg željeza, koje sprečavaju prljave otiske prstiju i koji formiraju zaštitni sloj koji štiti kuhinjsku napu. Za staklene elemente u napi, preporučujemo korištenje sredstva za čišćenje stakla u kući.

Razina buke

Otkad u modernim stanovima kuhinja predstavlja novu središnu prostoriju, više pažnje posvećujemo razini buke uzrokovanu radom kuhinjske nape.
Posljednjih godina kuhinjske nape postale su znatno sposobnije, te i mi u Gorenju sve češće kod takvih aparata koristimo materijale za zvučnu izolaciju.
Smanjenu buku kuhinjske nape možete postići i sami:
• Umjesto rastezljivih, rebrastih cijevi rađe koristite okrugle glatke cijevi.
• Protok zraka kroz neravnu unutrašnjost rastezljive cijevi stvara veću buku.
• Držite se preporučenog promjera cijevi kroz cijeli sistem ventiliranja.
• Cijevi možete izolirati čime ćete smanjiti mogućnost nakupljanja kondezata na njima.
Nivo buke se iskazuje u decibelima (dB).
Prosječan nivo buke koji proizvodi kuhinjska napa je 55 dB.

Tihi rad

Pored kapaciteta i privlačnih oblika, kod napa je bitna i razina buke. Bolje modele kuhinjskih napa odlikuje posebna izolacija, koja osigurava iznimno tihi rad.
Posjetite
Nas
YouTube
Flickr
Podijelite
sa drugima
Facebook
Twitter
Primajte
saopštenja
RSS
Prijava na newsletter