Klimatizacijski uređaji

Kakve vrste klimatizacijskih uređaja proizvodi Gorenje?

U Gorenju se proizvodnjom rashladnih sustava bavimo već dobrih pedeset godina. Zadnjih godina nudimo pored rashladno-zamrzivačkih aparata i klimatizacijske uređaje. U sklopu komfornih sustava razlikujemo više sustava: samostojeće, jednostruke, dvostruke, kasetne i kanalne sustave.

Prijenosni klima-uređaj

Instalacija prijenosnih klima-uređaja je vrlo jednostavna. Jednostavno utaknete utikač u utičnicu, usmjerite cijev za odvod toplog zraka kroz pritvoreni prozor ili vrata i već je sve spremno.
Ako pak klima-uređaj želite fiksirati, trebate u zidu napraviti provrt za cijev promjera 11 cm.

Prozorski klima-uređaji

Jednostavna montaža u pripremljeni prozorski ili zidni otvor veličine (ŠxV) 45 x 35 cm. Jednostavno upravljanje na uređaju. Smanjena buka uređaja zbog toga što su ugrađena dva odovojena motora ventilatora za isparivač i kondenzator. Mogućnost uključivanja dovoda svježega zraka. Automatsko njihanje lopate za prozračivanje. Filtriranje zraka. Automatsko isparavanje kondenzata. Mogućnost biranja funkcija: hlađenje, sušenje i prozračivanje.

Jednostruki zidni klima-uređaji

To su zidni klima-uređaji koji se sastoje iz jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice koja se pričvrsti na zid na visini 2 m ili više. Obje su jedinice međusobno povezane rashladnim cijevima koje su obično položene u nadodane plastične kanale presjeka 4 x 6 cm ili više.
Vanjska se jedinica pričvrsti na vanjski zid zgrade, na strehu, na tlo uz zgradu, na balkon ali i u potkrovlje ako je dovoljno zračno.
Uređajem se upravlja pomoću daljinskog upravljača. Uređaji su različitih snaga od cca. 2 kW naviše za uporabu u prostorijama različite veličine i različitog toplinskog opterećenja.

Kvadratni zidni klima-uređaji

To su zidni klima-uređaji kvadratnog oblika koji se satoje iz jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice. Ova se posljednja može postaviti bilo gdje na zid. Obje su jedinice međusobno povezane rashladnim cijevima koje su obično položene u nadodane plastične kanale presjeka 4 x 6 cm ili više.
Vanjska jedinica se pričvrsti na vanjski zid zgrade, na strehu, na tlo uz zgradu, na balkon ali i u potkrovlje ako je dovoljno zračno. Uređajem se upravlja pomoću daljinskog upravljača. Uređaji su snage od 2,5 i 3,2 kW za uporabu u prostorijama različite veličine i različitog toplinskog opterećenja.

Dvostruki klima-uređaji

Dvostruki klima-uređaji se sastoje iz jedne vanjske jedinice i dvije unutrašnje jedinice tako da se mogu klimatizirati dva odovojena prostora odjednom. Kod većih se prostorija jedna unutrašnja jedinica postavi na jednu stranu prostorije a druga na drugu stranu, čime se postiže ravnomjernije klimatiziranje prostora nego li s jednim snažnijim uređajem. Vanjska jedinica ima dva kompresora što omogućava potpuno neovisan rad obje unutrašnje jedinice. Najveća prednost ove izvedbe, u usporedbi s dva jednostruka uređaja, je u tome što se smanjuje potreban prostor za postavljanje vanjske jedinice.

Trostruki klima-uređaji

Trostruki klima-uređaji se sastoje iz jedne vanjske jedinice i tri unutrašnje jedinice tako da se mogu klimatizirati tri odvojena prostora odjednom. Kod većih prostorija jedna se unutrašnja jedinica postavi na jednu stranu prostorije a ostale na drugu stranu, čime se postiže ravnomjernije klimatiziranje prostora nego li s jednim snažnijim uređajem. Najveća prednost ove izvedbe, u usporedbi s tri jednostruka klima-uređaja, je u tome što se smanjuje potreban prostor za postavljanje vanjske jedinice.

Četverostruki zidni klima-uređaji

Četverostruki klima-uređaji se sastoje iz jedne vanjske jedinice i četiri unutrašnje jedinice tako da se mogu klimatizirati do 4 odvojena prostora odjednom.

Klima-uređaji za više prostorija – sustavi

Jednostruki zidni s ionizatorom i aktivnim elektrostatskim filterom

To su zidni klima-uređaji koji su u biti vrlo slični ostalim klima-uređajima osim što imaju već ugrađen ionizator (odnosno može ga se ugraditi naknadno – vidi donju tabelu). Isto se tako može ugraditi i dodatni elektrostatski filter koji iz prostorije vrlo učinkovito uklanja najfinije djeliće i druge, zdravju škodljive, čestice. Kako su te čestice pozitivno nabijene, privlači ih površina aktivnog elektrostatskog filtera koje ima suprotni naboj. Takvo čišćenje zraka je izvanredno učinkovito i prirodno jer filter ne sadrži nikakve kemijske supstance pa je stoga njegovo čišćenje (toplom vodom) vrlo jednostavno i jeftino. Sastavljeni su iz jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice. Obje jedinice su međusobno povezane rashladnim cijevima koje su obično položene u nadodane plastične kanale presjeka 4 x 6 cm ili više. Vanjska se jedinica pričvrsti na vanjski zid zgrade, na strehu, na tlo uz zgradu, na balkon ali i u potkrovlje ako je dovoljno zračno. Uređajima se upravlja pomoću daljinskog upravljača. Uređaji su snage od 2,6 , 3,6 , 4,1 , 5,0 , 6,5 kW za uporabu u prostorima različitih veličina.
 
Zašto ionizator ?
Ionizator je uređaj koji stvara negativne ione i emitira ih u naš radni i boravišni prostor. Negativne ione naš organizem nužno treba za staničnu razmjenu i sve vitalne životne funkcije. Pomanjkanje iona uzrokuje slabu prokrvljenost mozga i drugih organa te usporeno izlučivanje štetnih tvari iz tijela. Posljedica toga je slabo raspoloženje, umor, usporeno razmišljanje i reagiranje, osjećaj napetosti i razdražljivost. Tjelesni znakovi pomanjkanja negativnih iona su još i isušeno grlo, pečenje očiju, hripavi glas, začepljen nos, kašalj i vrtoglavica. Negativni ioni su dakle jednako tako važni kao vitamini i minerali. Pomanjkanje negativnih iona (a time i pretičak pozitivnih iona) u prostorima nastaje stoga što se na sintetskim materijalima, ekranima televizora i račuala te drugim aparatima stvara statički elektricitet koji privlači negativne ione. Količinu negativnih iona smanjuje i centralno grijanje, visokonaponske električne instalacije, kućna prašina, cvjetni pelud, bakterije i različite čestice koje lebde u zraku. Spomenute se čestice naime vežu na negativne ione i padaju na tlo – funkcija čišćenja ionizatora. U prirodi (u šumama, uz more, uz jezera i slapove) je čak do 50.000 iona na cm3 a u zatvorenim prostorima njihova količina pada i ispod 50 iona/cm3. Njihova najniža – još prihvatljiva količina da bi se osjećali ugodno 1000 iona/cm3.

Model Ionizator Aktivni elektrostatski filter
KGS 26 RNF ugrađen ugrađen
KGS 34 RNF ugrađen ugrađen
KGS 40 RNF ugrađen ugrađen
KGS 40 RN ugrađen ugrađen
KGS 53 RN opcija opcija
KGS 67 RN ugrađen ugradnja nije moguća

Kasetni klima-uređaji

Praktično i elegantno rješenje za velike i male prostorije sa spuštenim stropom Za sve vrste spuštenih stropova, praktična ugradbena dimenzija - 60x60 cm odnosno 60x120 cm (KGK 80, 125). Kasetne izvedbe klima-uređaja su suvremeni i elegantni oblici klimatiziranja prostora. Primjereni su za manje i veće prostorije a posebno ih preporučamo kod većih prostorija (banke, pošte, trgovine, dvorane, sobe za sastanke, restauracije ...). Svi uređaji imaju glavnu crpku kondenzata za podizanje vode na visinu do 60 cm s obzirom na donji nivo uređaja. Dodatna oprema: dodatna crpka kondenzata za visine iznad 60cm.

Kanalski klima-uređaji

Spadaju u centralne sustave gdje imamo jednu unutrašnju jedinicu od koje se klimatizirani zrak prenosi preko savitljivih cijevi ili kanala u više prostorija. U prostorijama su stoga vidljive samo rešetke za isisavanje i upuhivanje zraka. Sustav se može kombinirati sa zagrijavanjem i ventiliranjem.

Podno-stropni klima-uređaji

Uz dostruke ili trostruke klima-uređaje, možemo izabrati različite unutrašnje jedinice snage cca. 2,5 i 3,5 kW, kako je to vidljivo na donjim slikama. Tehnički podatci za vanjske jedinice jednaki su onima koje nalazimo kod dvostrukih odnosno trostrukih uređaja dok se podatci za unutrašnje jedinice mogu naći kod pojedinih vrsta izabranih unutrašnjih jedinica.

Jednostruki zidni klima-uređaji s dovodom svježeg zraka

Izvanredna kakvoća zraka - visoki stupanj filtriranja, dovod svježeg zraka i dovođenje negativnih iona. Mogućnost dovoda svježeg zraka iz okoline (do 20 %). Unutrašnja jedinica jednaka je kao kod uređaja s oznako  KGS...RNF in. Ima ugrađen ionizator i aktivni elektrostatski filter. Vanjska jedinica ima ugrađen dodatni ventilator za upuhavanje svježeg zraka, kroz unutrašnju jedinicu u prostor, po cijevi (promjera 29 mm).

Inverterski klima-uređaj

Velku uštedu energije i optimalnu prilagodbu temperature, u usporedbi s klasičnim klima-uređajim, omogućava inverterska tehnologija kroz poseban način regulacije snage kompresora uz manje vrijednosne oscilacije oko namještene vrijednosti željene temperature. Tome odgovara i manja potrošnja električne energije i osigurana ravnomjernija vrijednost namještene temperature prostora.

Podrumski klima-uređaji

Ovi uređaji omogućavaju neposredno hlađenje podruma. Odgovarajuća temperatura podruma je za vino vrlo važna jer čuva njegovu svježinu, bouquet i sprječava razvoj bolesti. Bez suvremene tehnike hlađenja, to se može vrlo teško postići u današnjim vrućim ljetima. Možete birati među različitim snagama klima-uređaja za hlađenje podruma. Odgovarajuću snagu uređaja izaberite s obzirom na zapremninu podruma.   Vanjska jedinica se postavi na vanjski zid objekta tako da može odavati toplinu u okolinu. Po mogućnosti treba biti montirana što bliže unutrašnjoj jedinici. Unutrašnja jedinica se postavi na strop podrumske prostorije. Elektronska regulacijska jedinica se postavi na vidljivo mjesto kod ulaza u podrum. Omogućava uključivanje uređaja i namještanje te održavanje željene temperature u podrumu. Namještanje temperature između 10 i 16 stupnjeva C, Digitalni prikaz temperature, Elektronski regulator temperature, Automatsko odleđivanje.

Toplinske crpke za zagrijavanje sanitarne vode

Toplinska crpka je ekološki najprihvatljiviji i energetski najjeftiniji način zagrijavanja sanitarne vode. Toplinska crpka oduzima toplinu zraku iz okoline i s njom te dodanom električnom energijom zagrijava vodu do temperature 55 °C. Za pogon uređaja (kompresora i ventilatora) treba uložiti 30 % (električne) energije a 70 % energije dobiva se (besplatno) iz okoline.   Toplinska se crpka postavi u odgovarajuću prostoriju (kotlovnica, ostava, podrum, garaža), koji će se istovremeno i hladiti. Postavljanje je jednostavno jer toplinsku crpku (grijalicu vode) treba samo spojiti na postojeću vodovodnu razvodnu mrežu tople vode. Kompaktna izvedba (TČG 22 S i TČG 23 S) sastoji se iz agregata (kompresora, izmjenjivača i ventilatora) i grijača vode - sve skupa u jednoj jedinici.   Kod odvojene izvedbe (TČG 22 L i TČG 23 L) je isparivač (hladni dio) odvojen od jedinice i može se samo on postaviti u prostoriju koju želimo hladiti dok se ostali dijelovi mogu postaviti negdje drugdje na udaljenosti do 8 m. Ukoliko već imate grijalicu vode (bojler) zapremnine barem 200 l (za 4-članu obitelj) ili 300 l (za više nego 4-članu obitelj), na njega možete jednostavno priključiti agregat toplinske crpke (TČG – 2 V).