5 koraka u odabiru idealne kuhinjske nape - Gorenje
zatvori
...

5 koraka u odabiru idealne kuhinjske nape

DOM SIMPLIFIED
4.1.2017

1. Koji model odabrati?

Kuhinjske nape dolaze u raznim varijantama dizajna, materijala i tipovima. U zavisnosti od izgleda i stila kuhinje, kuhinjskih ormara iznad radne ploče, vrsti ploče za kuhanje i vaših preferencija, možete birati između nekoliko modela.

Zidne kuhinjske nape (1) se jednostavno pričvrste za zid i dolaze u raznim veličinama, stilovima i finalnoj izradi kako bi se ukopile u skoro sve vrste kuhinja. Vertikalni modeli su praktični za visoke osobe i nude mnogo opcija dizajna.

Otočne kuhinjske nape (2) se spuštaju direktno sa plafona preko kuhinjskog otoka i odlične su za ventilaciju neprijatnih mirisa i isparavanja kada na takvom kuhinjskom otoku imate ploču za kuhanje

Plafonske kuhinjske nape (3) su najelegantnije rješenje za moderne kuhinje bez zidnih kuhinjskih ormarića. Za najbolje rezultate i potpuno tihi rad, ove nape bi trebale imati motor sa vanjske stane izvan kuhinje (tako da su one pogodne za privatne kuće).

Teleskopske kuhinjske nape (4) zauzimaju najmanje prostora jer se uvlače u ili ispod kuhinjskog ormara. Ovaj jednostavni oblik kuhinjske nape se postavlja direktno iznad površine za kuhanje i ostavlja obično mali prostor za manji kuhinjski ormar. Prije aktiviranja, napa se mora izvuči; a nakon korištenja, jedostavno se zatvori ili vrati u početni položaj.

Ugradbene kuhinjske nape (5) dolaze u nekoliko varijacija. Možete ih potpuno “sakriti” i time dobiti ravne površine kuhinje. To možete uraditi tako što ćete ih ugraditi u kuhinjski ormar, ili plafoni ili iznad radne ploče.

2. Koji kapacitet trebate?

Koji kapacitet treba d aima nova kuhinjska napa? To najviše zavisi od veličine kuhinje. Dobro pravilo je da kuhinjska napa treba da promijeni zrak u prostoriji 10 do 20 puta u toku sat vremena rada. Na primjer, ukoliko su mjere kuhinje 4 x 4 m sa visinom plafona 2.5 m, kuhinjska napa bi trebala da promijeni otprilike 400–800 m3 zraka po satu.

Uvijek će doći do gubitka pritiska prilikom montiranja kuhinjske nape. Zato je važno da povedete računa o ovim pravilima:

  • Uvijek se pridržavajte preporučenim prečnikom odvoda za kuhinjsku napu (O); prečnik je specificiran na otvoru za odvod.
  • Gdje god je moguće, koristite ravne odvode za zrak, kako biste minimizirali otpor zraka.
  • Potrudite se da montirate kuhinjsku napu sa što kraćim odvodom i sa što manje savijanja odvodnog crijeva.
  • Pravite manja savijanja odvodnog crijeva umjesto oštrih, tako da zrak može prolaziti nesmetano i sa što manjim gubitkom pritiska.

3. Koja je dimenzija vaše površine za kuhanje?

Širina kuhinjske nape je obično jednaka širini ploče za kuhanje. Preporučeni razmak između ploče za kuhanje i kuhinjske nape je  65–75 cm, ali može biti i manji, u zavisnosti od ploče za kuhanje.

4. Kako se riješiti isparavanja i neprijatnih mirisa?

Kada se govori o montaži kuhinjskih napa, postoje dva načina za razmatranje: kuhinjske nape sa odvodom zraka i recirkulacijom zraka.

Kuhinjske nape sa odvodom zraka: Ove kuhinjske nape odvode isparavanja od kuhanja i zadržavaju isparavanja u filterima, a neprijatne mirise izbacuju napolje kroz ventilacijski otvor. Ukoliko vaša kuhinja ima mogućnost odvoda zraka napolje, onda je ovo najefikasniji sistem koji možete odabrati, jer time omogućavate da kuhinjska napa radi pri maksimalnoj snazi.

Recirkulacija zraka: Ukoliko odvod zraka nije moguć, onda je recirkulacija jedina mogućnost. Sa ovim tipom kuhinjske nape, zrak prolazi kroz ugljeni filter koji odstranjuje neprijatne mirise i paru od kuhanja, a čist zrak se vraća nazad u kuhinju. Ove kuhinjske nape se jednostavno montiraju i obično se koriste u stanovima zgrada gdje je odvođenje zraka u ventilacijski otvor nemoguć.

5. Vanjski ili unutrašnji motor

Šta je najbolja opcija  – unutrašnji ili vanjski motor? Ukoliko se odlučite za vanjski motor, morat ćete ga montirati na tavanu ili vani izvan objekta. Vanjski motori generalno imaju veću snagu usisavanja i njihova udaljenost od površine na kojoj se kuha znači manje buke u kuhinji. Buka se može smanjiti sa dodatnim izolacijama za zvuk motora.

Nadamo se da će vam ovih 5 koraka olakšati odabir idealne kuhinjske nape za život bez stresa - Life Simplified!

Ruka od pomoći iznad: kuhinjske nape

Gorenje kuhinjske nape donose dva u jedan jer spajaju tehnološka napredna rješenja u formi superiornog dizajna. Oni su savršen partner za moderan životni stil - doprinose zdravijoj sredini življenja, efikasnosti, i efikasno odstranjuju neprijatne mirise i rade tiho i pouzdano. Gorenje kuhinjske nape su izrađene od vrhunskih materijala i nude najbolje iskustvo dok kuhate ili ih samo gledate.

Možda biste željeli pročitati: