7 savjeta za čist zrak u vašem domu - Gorenje

7 savjeta za čist zrak u vašem domu

DOM SIMPLIFIED
26.8.2020

Da li ste znali da čak i u udobnosti svog doma, možete biti izloženi velikom broju zagađivača zraka na dnevnom nivou? Ovi zagađivači mogu nastati od namještaja, materijala za izgradnju, buđi i naslaga plijesni pa čak i osvježivača zraka. Kako onda poboljšati kvalitet zraka u svom domu kako biste se osjećali ugodno u njemu?

Evo nekoliko načina koji će pomoći da smanjite iritirajuće supstance iz zraka prostorije:

1. Držite prozore otvorenima. Na ovaj način ćete spriječiti da iritirajuće substance ostanu zatvorene u prostoriji. Čak i nekoliko minuta tokom dana može pomoći, ali ukoliko osjećate potrebu, možete napraviti i veći propuh otvaranjem prozora na suprotnoj strani prostorije ukoliko imate tu mogućnost.

2. Često usisavajte. Kako prostirke i tepisi vrše ulogu vlastitih filtera zraka, hvatajući prašinu i ostale ostatke u svojim vlaknima, preporučuje se da ih čistite barem jednom ili dva puta sedmično koristeći usisivač opremljen sa HEPA filterom. Ukoliko se odlučite za čvrste podne podloge umjesto za tepihe od zida do zida može smanjiti količinu alergena u vašem domu.

3. Zasadite sobne biljke za svjež zrak. Biljke su prirodni vlastiti filteri zraka. Uzgajanjem nekoliko sobnih biljki može učiniti čuda u poboljšanju kvaliteta zraka u vašem domu. Male biljke i ljiljani (koji cvjetaju u zatvorenim prostorima) i velika stabla palme su najbolja opcija za izvlaćenje zagađivača iz zraka prostorije. Bez da spominjemo efekat koje biljke imaju na sveopšte dobro za ljude.

4. Redovno mijenjajte filtere zraka. Ovo će vam pomoći da pravilno održavate opremu za provjetravanje i klimatizaciju i maksimizirate njihovu efikasnost.

5. Koristite ventilaciju. Većina zagađivača zraka dolazi iz kuhinje, tako da je dobra ideja da uključite ventilaciju prije nego zagrijete svoju pećnicu, i pustite da radi još nekoliko minuta nakon što završite sa kuhanjem. Preporučuje se također da ventilaciju koristite u kupatilima i toaletima ukoliko imate mogućnost za to.

6. Smanjite upotrebu svijeća ili kamina - i bez daljnjeg zabranite pušenje u prostorijama svog doma. Smanjenjem izvora zagađivača zraka je najbolji način da poboljšate kvalitet zraka.

7. Koristite prečišćivače zraka. Postavite ih u prostorije koje najviše koristite u svom domu, jer ovi uređaji, posebno jonski prečišćivači, mogu zadržati iritirajuće čestice koje mogu izazvati simptome alergije. Vjerovatno nećete moći odstraniti sve alergene, ali ih možete smanjiti, što vam može pomoći da riješite problem.

Svjež zrak pun energije u spavaćoj sobi ili u uredu je nešto što morate imati u današnja vremena. Gorenje prečišćivači zraka su odličan izbor za veće prostorije, u zavisnosti od modela. Jednostavni su za premiještanje i poboljšavaju kvalitet zraka  u prostorijama kad god vam zatreba. Na taj način pobrinut ćete se za svoje zdravlje i ubrzati proces razmišljanja.

Možda biste željeli pročitati: