Mogu li kućanski aparati napraviti uštede domaćinstvu? - Gorenje

Mogu li kućanski aparati napraviti uštede domaćinstvu?

DOM SIMPLIFIED
4.2.2021

Istražili smo, možete li - i za koliko - smanjiti račune za struju ukoliko zamijenite stari veliki kućanski aparat sa novim efikasnijim? Kada će se ta investicija isplatiti?

Kućanski aparati su tipični potrošači električne energije. Pojedini aparati su stalno uključeni (frižider, zamrzivač), tako da troše veliku količinu struje. Prilikom kupovine novog aparata, isplati se birati one koji pripadaju većem energetskom razredu (A ++ ili sličnom/boljem). Oni su obično nešto skuplji u poređenju sa ostalim i manje efikasnim aparatima, ali se investicija obično isplati u nekoliko godina ili manje kroz uštede na troškovima električne energije.

Najveći potrošači električne energije, a bez kojih domaćinstva ne mogu, su frižideri i zamrzivači, kao i mašine za pranje posuđa, mašine za pranje rublja, mašine za sušenje rublja i pećnice. Naravnom mogli biste se odreći mašine za sušenje rublja i rublje sušiti na zraku, ali ukoliko biste se odrekli mašine za pranje posuđa na primjer, povećali biste potrošnju  energije i struje značajno, jer ručno pranje posuđa je i do četiri puta manje efikasno.

Potrošnja električne energije zavisi od efikasnosti svakog kućanskog aparata i prikazana je na energetskoj naljepnici na aparatu. Naravno, efikasnost također zavisi od veličine, starosti i načina korištenja.

Korištenjem sirovih podataka o troškovima električne energije, procijenili smo koliko otprilike biste mogli smanjiti svoje račune za struju ukoliko zamijenite stari beskorisni kućanski aparat sa najefikasnijim aparatom na tržištu.

Uštedite stotine eura - godišnje

Pretpostavimo da imate sve potrošače struje u svom domaćinstvu, između ostalog frižider, mašinu za pranje rublja, mašinu za sušenje rublja, zamrzivač, pećnicu i mašinu za pranje posuđa. Ukoliko su svi od ovih aparata stariji od deset godina, vjerovatno spadaju pod najgore energetske razrede. Prema prosječnoj godišnjoj potrošnji svakog aparata, pretpostavljamo da je ukupna potrošnja energije oko 3000 kWh po svakoj godini. Pretvaranjem ovoga u trošak struje, u zavisnosti od specifike svake zemlje i distributera električne energije, iznos je nekoliko stotina eura. U zemlji porijekla Gorenje brenda, Sloveniji, srcu Evrope, takva potrošnja bi mogla koštati oko 450 EUR po godini.

Zamjenom svih ovih aparata sa najefikasnijim aparatima, bi smanjila ukupnu potrošnju na nekih 1650 kWh struje, ili skoro 250 eura u vrijednosti. Ukoliko biste ciljali na više i odlučili se za najefikasnije aparate - u razredu A+++ (ili boljem) - trošak za struju bi se smanjio na oko 150 eura (ugrubo 1000 kWh godišnje).

Dva puta provjetite računicu

Ušteda (nekoliko) stotina eura godišnje zvuči dobro. Ali da biste ostvarili ove uštede morate prvo investirati. Kupovina šest novih velikih energetski efikasnih kućanskih aparata bi koštala oko 2500 eura. To znači da će se aparati isplatiti u manje od 10 godina, u zavisnosti koliko efikasne aparate kupite.

Najviše ima smisla zamijeniti stari zamrzivač i frižider, jer su tri do četiri puta više štetni u poređenju sa trenutno najefikasnijim modelima. Sljedeća na listi bi trebala biti pećnica, jer spada u kategoriju najvećih potrošača električne energije među svim kućanskim aparatima - posebno ukoliko je koristite na dnevnoj bazi.

U ovoj usporedbi smo zanemarili sve ostale prednosti koje donose moderni aparati, zato vas molimo da i to uzmete u obzir prilikom kupovine novih aparata.

Red i disciplina također donose uštede

Kako god, uvijek možete uštediti novac, bez obzira koliko efikasni su vaši aparati ukoliko ih koristite i održavate na ispravan način. Prikupili smo nekoliko savjeta i o tome. Provjerite ih na ovom linku.
Život je komplikovan. Učinimo održavanje rublja jednostavnim.

Gorenje WaveActive mašine za sušenje rublja su napravljene da obave sav posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način. WaveActive karakteristike sušenja donose savremene tehnologije sušenja:
Programe dizajnirane da rehidriraju vlakna kako bi rublje bilo mekše i sa manje nabora
IonTech koji zrak za sušenje ispunjava negativno naelektrisanim jonima koji će ukloniti sve alergene i neprijatne mirise
SteamTech koji omogućava dodatni tretman sa parom za mnogo mekše rublje
Sva WaveActive generacija mašina ispunjava visoke ekološke standarde i karakteriše ih energetska efikasnost do maksimalnih A+++ -10% energetskog razreda.                          
Uživajte u svojim omiljenim stvarima. Posao oko rublja prepustite nama.        

Možda biste željeli pročitati: