7 jednostavnih savjeta za zamrzavanje hrane - Gorenje

7 jednostavnih savjeta za zamrzavanje hrane

HRANA SIMPLIFIED
7.5.2017

Danas, kada su nam životi raštrkani između posla, brige o djeci, održavanju domaćinstva čistim, hobijima itd., jedino što nam stvarno treba jeste više vremena. Smatramo da zamrzavanje hrane ne samo da štedi dragocjeno vrijeme, već štedi i kućni budžet. Štaviše, zamrzavanje je način da sprječimo voće i povrće od truljenja i osiguramo da ih jedemo dok su još uvijek sočni i puni svježih i hranjljivih materija.


1. Kontrolišite veličine porcija

Uvjerite se da zamrzavate hranu u realnim porcijama. Na taj način izbjegavate da odledite cijelo pile ako kuhate samo za sebe.

2. Napravite spisak 'Šta imam u zamrzivaču'

Uvjerite se da znate šta imate u zamrzivaču, inače ćete trošiti puno novca i vremena. Možete lako da zaboravite da već imate tri smrznute banane u njemu i kupite nove.

3. Prethodno ohladite hranu

Zamrzavanje toplih ili vrućih jela doprinosi promjeni temperature u zamrzivaču i uzrokuje odmrzavanje ostale hrane.

4. Napravite plan obroka

Planiranje obroka štedi vrijeme! Nedjelja može da bude dan kad ćete spremiti obroke za cijelu narednu nedjelju i pripremljena jela zamrznuti. Jedino što vam ostaje je da kada dođete kući sa posla izvadite posudu iz zamrzivača i podgrijejte je u pećnici / mikrovalnoj pećnici. Da, stvarno je jednostavno.

5. Nije sve moguće zamrznuti

Da biste postali profesionalac u zamrzavanju, morate znati šta ne treba zamrzavati: kuhana jaja, zelena salata, krastavac, jogurt, sir, ljekovito bilje, jabuke, lubenicu, prženu hranu, tjesteninu itd.

6. Održavajte zamrzivač punim

Da li ste znali da je prazan zamrzivač skuplji za rad nego onaj koji je skoro pun? Hladnom zraku ne treba da cirkuliše toliko koliko mu treba u gotovo praznom zamrzivaču, dok već zamrznuta hrana pomaže da se ostala hrana što prije zamrzne. Zbog toga pun zamrzivač može pomoći u štednji energije i novca.

7. Zamrzavanje ne uništava bakterije

Niste sigurni koliko dugo je nešto zamrznuto? Da li hrana izgleda čudno kada ja odmrznete? Bacite je. Također, nemojte zamrzavati hranu koja nije svježa - zamrzavanje neće poboljšati kvalitet ili svježinu vaše hrane.

No Frost, No Problems: bez "frostracije” sa NoFrost kombinovanim frižiderima

Za još jednostavnije zamrzavanje hrane probajte Gorenje NoFrost kombinovane frižidere. NoFrost tehnologija ne samo da sprječava stvaranje inja na namirnicama i leda na zidovima zamrzivača, već hrana zadržava oblik u kome je bila prije zamrzavanja.

Ovo olakšava pronalaženje hrane, omogućava da hrana zadrži svoj kvalitet, boju i arome, dok se potpuno iskorištava raspoloživi zamrzivački prostor. Kombinacija intenzivne cirkulacije zraka i optimalne vlažnosti oslobađa vas problema odmrzavanja i čišćenja zamrzivača.

Možda biste željeli pročitati: