Kako da napravite savršen smuti - Gorenje

Kako da napravite savršen smuti

HRANA SIMPLIFIED
28.5.2019

Proljeće već polako prolazi i bila bi šteta ne iskoristiti svježe namirnica koje ono donosi. Postoje brojni načini da se iskoriste svi plodovi, ali nisu svi jednako ukusni i zdravi. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete prave sastojke i koji će vam pomoći da napravite savršen smuti.

1. Kupujte svježe i lokalne namirnice. U ovo doba brzog i globalnog transporta, poželjet ćete da kupujete egzotično voće u supermarketima. Međutim, bolje je i za planetu i za vaše zdravlje (pa čak i novčanik) da se odlučite za lokalne proizvode. Odaberite voće i povrće koji su u sezoni i koji dolaze sa lokalnih farmi ukoliko je to moguće. Velika razdaljina utiće na gubitak svježine, hranjljivih sastojaka i vitamina u proizvodima. U protivnom, preporučuje se da kupujete zamrznuto umjesto svježe voće i povrće, koje dolazi sa većih udaljenosti, jer ukoliko su zamrznuta odmah ili brzo poslije branja ono će zdržati svoje hranjljive sastojke.

2. Odaberite odgovarajuću bazu. Kada pravite smuti, vrlo lako možete pretjerati sa slatkim voćem, koje povećava nivo inzulina. Upotrijebite pola zamrznute banane i šaku bobičastog voća za antioksidirajuće učinke. Sa odgovarajućim blenderom, ovo će vam dati odličnu kremastu konzistentnost. Ukoliko nastojite smanjiti unus šećera, zamijenite bananu sa cvjetovima karfiola. Ne brinite; sa bobičastim voćem u smjesi, nećete ga ni osjetiti!

3. Ubacite malo zelja. Dodatni način da poboljšate unos antioksidansa je da ubacite zelje u vaš smuti. Ono će balansirati šećere iz voća i nadomjestiti dio unosa preporučene doze povrća. Koristite šaku zelja ili kelja i ubacite nekoliko krastavica kako biste povećali količinu smutija.

4. Odaberite zdrave masnoće. Masnoća pomaže da vaše tijelo absorbuje vitamine iz voća i povrća, i pomaže da budete duže siti. Uključite dvije supene kašike (oraha, badema i lješnjaka) i sjemenki (čija, lan, konoplje) ili upotrijebite nekoliko narezanih zrelih avokada za dodatnu kremastost. Mlijeko kokosa i voda kokosa su dobar način da dobijete željenu konzistentnost. Dodajite tečnost malo po malo tokom blendiranja.

5. Dodajte malo proteina. Još jedan važan sastojak koji će vas zasititi i spriječiti da jedete dodatnu užinu u toku dana je protein. Protein održava vaš šećer u krvi niskim i stabilizuje nivo energije tokom dana. Punomasni čisti Grčki jogurt je dobar izbor, kao i mladi sir ili tofu kao opcija za vegane. Ukoliko ćete popiti smuti nakon vježbanja, možete dodati i proteinski puder za dodatnu količinu proteina.

6. Dodajte prelive i uživajte. Ubacite malo cimeta ili vanilijinog ekstrakta u svoj smuti; to će dati dodatnu prirodnu slatkoću bez dodataka šećera. Za dodatnu hrskavost, prelijte kokosovim mrvicama ili domaćim pahuljicama, ili ako želite da povećate kremastost, dodajte pola supene kašike bademovog putera. U zavisnosti od konzistentnosti vašeg smutija, poslužite ga u čaši ili zdjeli i uživajte.

#Instalove

Side by Side frižideri su idealan izbor za svakoga ko želi pouzdan i efikasan način da sačuva svježinu svojih namirnica. Kombinacijom modernog dizajna, snažne tehnologije i prostrane unutrašnjosti, ovi aparati pružaju jednostavno, pristupačno i organizovano smještanje svih vaših namirnica. Nije ni čudo, što ćete se odmah zaljubiti u njih.


Možda biste željeli pročitati: