Kuhanje bez otpadaka? Da, moguće je! - Gorenje

Kuhanje bez otpadaka? Da, moguće je!

HRANA SIMPLIFIED
17.9.2020
Životni stil održivosti zahtijeva određenu prilagodbu i istrajnost, ali se definitivno isplati. Vaše zdravlje, okolina i novčanik će vam biti zahvalni. Šta je u suštini kuhinja bez otpadaka?

Život bez otpadaka je princip življenja koji je u značajnom porastu, koji predstavlja jasnu razliku u odnosu na potrošački životni stil i koji istiće odgovornost prema okolišu. U kuhinji sve počinje sa smanjenjem plastičnog otpada i završava sa manjim bacanjem hrane. Uzimajući u obzir da evropljani i dalje odbacuju, skoro 70 kilograma hrane po osobi godišnje, krajnje je vrijeme da postanemo više svjesni i da uradimo nešto dobro za sebe i planetu.

Počnite sa manjim stvarima, ali budite odlučni. Naravno, ne može se sve iskoristiti u kuhinji i dalje određeni dio stvari može završiti u kanti za otpatke, ali uz dobro planiranje, bit ćete u prilici da trošite manje od onoga što ste očekivali. Zbog toga ćete se osjećati zadovoljnije.
1. Započnite sa planiranim kupovinama

Prvo pravilo kuhanja bez otpadaka je: razmisliti kako iskoristiti sve sastojke. Tek nakon toga krenite u nabavku namirnica koje vam nedostaju. Također korisno je poznavati navike konzumiranja hrane jer će vam to olakšati sastavljanje liste nabavke hrane koju će vaša porodica stvarno i pojesti. Pregledajte pažljivo po pretincima i frižideru: Šta ćete odmah pojesti? Šta vam je ostalo? Zapamtite: redovno biste trebali provjeriti rok trajanja namirnica na policama i postaviti hranu sa kraćim rokom trajanja u prve redove pretinaca ili frižidera. Fokusirajte se i planirajte sedmični meni i odaberite dan kada ćete samo kuhati i jesti ostatke hrane.
2. Nije sve otpad

Razmislite - šta obično završi u vašim kantama za otpadke? U prosjeku, ljudi najčešće odbacuju voće i povrće. Međutim, nije svaki komad voća ili povrća koji izgleda smežurano za odbaciti. Umiksajte ga u smoothie, osušite ga i napravite suho voće ili skuhajte kako bi napravili džem ili kompot. 

Dodatni primjer spašavanja često odbaćene hrane je hljeb. Bajat hljeb se ne čini kao najraznovrsnija hrana, ali iznenadili biste se. Isti može biti upotrebljen kao puding sa hljebom, mrvice hljeba ili ribollita, italijanska hljeb supa, postoje brojne mogućnosti da se iskoriste ostaci starog hljeba.
3. Ne možete upotrijebiti? Zamrznite!

Ukoliko u nekom trenutku ne možete upotrijebiti ostatke ili nemate vremena da ih pripremite, jednostavno ih zamrznite. Jednostavno stavite sve ostatke povrća u zamrzivač svakog dana i poslije nekog vremena ćete imati dovoljno da skuhate povrtni temeljac ili juhu. Možete isjeći i zalediti ostatke zeleniša u ulju ili vodi prije nego se pokvare.

U tim situacijama od pomoći će biti FastFreeze tehnologija. Pomoći će vam da zamrznete brzo hranu i efikasno i koja se može koristiti prilikom velikih nabavki (kupovina u većim količinama, rasprodajama hrane i sl.). Ona je korisna i kada kuhate unaprijed ili želite očuvati pripremljeno jelo za kasnije. 
4. Ideje za ljubitelje povrća
Bacate li koru krompira? Korica krompira ima većinu hranjivih sastojaka i ukoliko je ispržite dobit ćete hranjljivu alternativu za pržene krompiriće. Ostaci oguljene mrkve i ostalog korjenskog povrća također zaslužuju da se nađu na meniju: skuhajte ih, fino zgnječite,  dodajte leću, dodajte malo brašna - i dobit ćete inovativnu povrtnu burger pljeskavicu. Pretvorite brokule ili stabljiku karfiola u čips od povrća tako što ćete ih ispeči na rešetki u pećnici. Da li vam je ostao komad  kelerabe ili tikvice? Isjecite ih i umotajte u tortilju.

Cvekla se također može iskoristiti čitava, uključujući i zelene dijelve, koji se mogu upotrijebiti u raznim smoothi-jima. Većina ljudi odbacuje zeleni dio karfiola, koji je jestiv. Kao što je slučaj sa većinom oguljenih dijelova drugog povrća takav "otpad" se može prikupiti i skuhati u kašu ili povrtni temeljac. Alternativno, možete osušiti ostatke povrća i smiksati u povrtni prah kojim možete začiniti supe.

Ukoliko želite da jedete više povrća, možda bi bila dobra ideja da pogledate kuhanje sa parom. Ne samo da je kuhanje na pari jedan od najzdravijih načina kuhanja, već će se para pobrinuti da hrana bude mekana, sočna, sa više nutritivnih sastojaka i ukusnija. Odličan ukus znači veća količina povrća koja će biti pojedena i manje ćete bacati hranu. Parne pećnice su također odlične za odmrzavanje jer topla para ravnomijerno okružuje hranu bez stvaranja užarenih tački.
5. Iznenadite sami sebe

Šta kažete o stvaranju nove navike? Jednom sedmično pripremite sebi obrok iznenađenja. Ispraznite pretince od svih ostataka - iznenadit ćete se šta ćete sve pronaći - i napravite jelo od ostataka.

Dok budete stavljali posuđe u mašinu za pranje jednostavan pogled prema praznoj kanti izmamit će osmijeh na vašem licu. To je vaša kuhinja bez otpadaka.

GardenFresh kombinovani frižideri. Pravi za tebe.

Odabir novog frižidera i zamrzivača je velika odluka. Možda ćete željeti jedan koji će održavati sve svježim duži period, koji će vas razumjeti i koji će se prilagoditi svim vašim potrebama. Sa naprednim karakteristikama koje omogućavaju svježinu prilagođenu samo vašim potrebama, GardenFresh je onaj kojeg ste oduvijek tražili.

AdaptTech - prilagođava temperaturu vašim navikama korištenja i produžava svježinu vašim namirnicama

IonAir s MultiFlow 360° - jonizirani zrak odstranjuje neželjene mirise i čuva vašu hranu u savršenom obliku

Convert FreshZone - pretvara ladicu za meso u ladicu za čuvanje voća i povrća kako bi ostalo duže svježe

Možda biste željeli pročitati: