Miris jeseni...i kestenja - Gorenje
zatvori
...

Miris jeseni... i kestenja

HRANA SIMPLIFIED
17.9.2020
Najbolji prijatelj jeseni bi mogao biti kesten. Znate li kako pripremiti ukusno kestenje?

U jesen, ljudi veoma često odlaze u šetnje šumom kako bi uživali u svježem zraku i lijepim paletama boje koju može ponuditi priroda. Međutim, ovog puta neka bude još zabavnije tako što ćete kroz lišće potražiti kestenje. Čak i ako nemate dvorište ili baštu, ili drugo mjesto gdje biste mogli zapaliti vatru, možete i dalje uživati u domaće prženom kestenju. Još bolje, možete ispeći ili ispržiti kestenje u kuhinji, na štednjaku ili u pećnici. Na ovaj način pripremljeno kestenje će biti manje čađavo, a vaši prsti manje crni.

Usput, da li ste znali da kestenje ima ljekovite moći? Kestenje je bogat izvor vitamina (posebno vitamina B, koji ima korisne efekte na nervni sistem i koji nas umiruje), energiju, i ima izvanredne ljekovite efekte za krvne sudove.
Prvi korak: priprema i spremanje

Prvo i najvažnije: priprema. Kestenje će biti ukusnije ukoliko ga ostavite kući da stoji barem dva do tri dana - čitavu sedmicu je idealno. Pregledajte svo kestenje i odbacite ono koje ima crve jer će takvo kestenje zahvatiti i ostale plodove. Kestenje se može čuvati na hladnom mjestu sedmicu ili dvije, također možete ih zamrznuti i koristiti kasnije - kako biste naprimjer učinili neke zimske trenutke još posebnijim.

Zarezivanje je obavezno

Zapamtite da zasijećete kestenje kako ne bi došlo do pucanja. Prije prženja, svaka kora kestena treba biti zarezana. Također se preporučuje da zasijećete kestenje prije zamrzavanja, jer zamrznuti kesten će biti teško kasnije zarezati. Zasijecite ih po najistaknutijem dijelu, u obliku križa ili duž cijele strane. To će spriječiti da kestenje pukne tokom prženja, a prženi kesten će se lakše oguliti.
Korisni pomoćnici

Kestenje se može pržiti na bilo kojoj ploči za kuhanje, plinskoj, električnoj ili indukcijskoj. Na plinskoj ploči za kuhanje možete koristiti posudu sa perforacijom, prilagođenu za prženje kestenja, ali ćete morati više da čistite ostatke ljuske koji će ispasti kroz istu. Konvencionalne tave će također poslužiti - samo izbjegavajte one sa teflonskim slojem, dok će tava od ljevenog željeza biti odlična.

Stavite dovoljnu količinu kestenja u tavu kako biste prekrili dno posude. Ukoliko je previše kestenja neće se ispeći ravnomjerno. Pržite ih nekih 15 do 20 minuta, u zavisnosti od veličine, i nekoliko puta promiješajte. Najbolje je da prekrijete posudu poklopcem kako biste izbjegli dim u kuhinji.
Ukoliko želite spremiti više kestenja istovremeno, Gorenje indukcijska ploča ima rješenje. Njihova AreaFlex karakteristika, sa velikom površinom za kuhanje za pripremanje veće količine hrane. Sa AreaFlex, dvije vertikalne zone kuhanja se povezuju u jednu, kreirajući veliku površinu za kuhanje, što omogućava hrani (u našem slučaju kestenju) da se priprema u većim posudama ili tavama.

Pečenje kestenja u pećnicama je čak i jednostavnije. Podgrijte pećnicu na najvišu moguću temperaturu, rasporedite kestenje na tepsiju, poprskajte ih vodom i postavite ih na najviši nivo u pećnicu. Nakon 10 minuta, promiješajte, možete ih ponovo poprskati. Kestenje će biti pečeno u skoro isto vrijeme kao i na štednjaku - nakon nekih 20 minuta.

Nemate pola sata vremena? Šta kažete na deset minuta? Pripremljeni u vašoj vlastitoj mikrovalnoj pećnici. Čak iako Gorenje mikrovalne pećnice, kao i ostale na tržištu, nemaju program "priprema kestenja" još uvijek, vjerujte nam, da će ovo uspjeti. Evo na koji način: stavite 20 kestenova na stakleni tanjir (ili neki drugi tanjir pogodan za mikrovalove), rasporedite ih ravnomjerno. Pripremajte ih na najvišoj snazi 3 do 4 minute u minutnom intervalu, sve dok ljuska ne počne da se lagano guli na mjestima gdje ste zarezali kestenje, promiješajte ih nakon svake minute dok kestenje ne omekša prilikom stiskanja. Pazite samo da kestenje ne pripremate duže na mikrovalovima nego što trebate jer mogu jednostavno izgoriti.

Konačno, kada je vaše kestenje ispečeno ili isprženo, omotajte ga vlažnom krpom 5 minuta, jer će vam to olakšati guljenje. Zapamtite, kada se kestenje ohladi, teže ga je oguliti, zato pojedite ga što prije.

Stvarajte uspomene: ugradbene pećnice

HomeMade oblik karakteristični zaobljeni oblik je jedan od najkorisnijih karakteristika Gorenje pećnica. Inspirisane tradicionalnim pećima na drva, on omogućava slobodno kruženje vrućeg zraka. Pošto se hrana zagrijava ravnomjerno sa svih strana, jelo je uvijek savršeno pripremljeno: hrskavo izvana i sočno iznutra.

Možda biste željeli pročitati: