Najbolji načini za spremanje povrća i voća za zimu - Gorenje

Najbolji načini za spremanje povrća i voća za zimu

HRANA SIMPLIFIED
27.6.2018

Proljeće i ljeto nisu samo tu da bi nas počastili sunčanim vremenom i relaksirajućom atmosferom, oni također donose mnoštvo povrća i voća od kojih vam krene voda na usta. Od trešanja, šljiva i različitog bobičastog voća do paradajza, krastavaca i drugog ukusnog povrća, bašte su pune tokom tih proljetnih i ljetnih dana. Bilo bi šteta ne sačuvati nešto i za zimski period.

Sušenje: Sušenje čuva namirnice tako što smanjuje sadržaj vlažnosti u namirnicama, što sprječava rast organizama koji dovode do kvarenja. Od ljekovitog bilja, povrća i voća do mesa i ribe - skoro sve se može sušiti. Hrana se može sušiti na nekoliko načina; da li na zraku u toplim i suhim klimama, u pećnici ili korištenjem aparata za sušenje. Preporučljivo je da sušite jednu vrstu namirnice tokom procesa sušenja i da narežete voće i povrće na istu debljinu.

Konzerviranje: Skoro svo povrće, pa čak i neko voće, poput ananasa i borovnica se može konzervirati i sačuvati. Samo dodajte sirće, bilje ili začine po vašem izboru, sol i šećer, ukoliko je potrebno. Konzerviranje je dobar način da se sačuvaju namirnice kratkog roka trajanja. Međutim, nemojte zaboraviti da tako konzervirana hrana ne može trajati dugo i da je morate konzumirati u toj sezoni.

Konzerviranje u teglama:   Hrana koja se konzervira u teglama i drugim hermetički zatvorenim posudama, koji su prethodno sterilizirani toplotom. Možete konzervirati tako što ćete koristiti vodu, napuniti teglu hranom koja se kiseli kao što su paradajz ili krastavci u sirću, zatvaranjem tegli poklopcem i ugrijati ih u ključaloj vodi sve dok poklopac skroz ne nalegne. Možete se također odlučiti i za više napredniju metodu, konzrviranja pod pritiskom.

Ušećeravanje: Ukusni džemovi i marmelade, koje se posluže sa puterom i svježe presovanim sokom od narandže, su odličan izbor za zimski doručak. Zbog toga, uberite svoje omiljeno voće, ukuhajte ga kako bi se smanjio sadržaj vode i dodajte šećer kako bi spriječili rast bakterija.

Zamrzavanje: Odlična stvar je kada imate skoro spreman ručak tokom vaših napornih radnih sedmica. Zamrznuta unaprijed pripremljena jela mogu se izvaditi iz zamrzivača, ostaviti u frižideru preko noći i skuhati onda kada ste spremni da jedete. Dodatno, voće i povrće u vašem zamrzivaču je dobar izbor u pripremanju ukusnih dezerta ili sosa tokom hladnih zimskih vikenda.


Trebate svježinu? Nije problem.

Gorenje IonGenration kombinovani frižideri su dizajnirani za maksimalnu svježinu. Njihova tehnologija IonAir sa MultiFlow 360˚ konstantno osvježava zrak i simulira prirodnu mikroklimu kako bi obezbijedila savršene uslove čuvanja namirnicama.

Sa pametnim i korisniku pogodnim funkcijama oni se neprimjetno uklapaju u vaš životni stil. Bez obzira koliko često otvarate vrata frižidera, AdaptTech održava optimalnu temperaturu i održava vašu hranu u savršenom obliku, dok NoFrost Plus rashladni sistem sprječava nakupljanje mraza i eliminiše potrebu za otapanjem. Sada dostupni i sa integrisanom skrivenom ručkom HiddenHandle.


Možda biste željeli pročitati: