Plastična, aluminijska folija ili posuda: Kako održati hranu duže svježom? - Gorenje
zatvori
...

Plastična, aluminijska folija ili posuda: Kako održati hranu duže svježom?

HRANA SIMPLIFIED
15.2.2017

Pakovanje nije samo praktična stvar. Ekološke organizacije i zdravstvene službe podržavaju ovakav stav. Hrana, ostaci i pakovani ručkovi moraju se održavati higijenskim i sa što je manje moguće uticajem na životnu sredinu. To smo pojednostavili za vas.

Kako da polovica luka ostane duže svježa: Utrljajte ga u maslac

Sljedeći put kad vam preostane luk od pripreme ćufti od mesa ili salate od paradajza, nemojte ga zamotati u foliju, već ga utrljajte puterom. Polovina luka će ostati duže svježa. I pritom, maslac ne šteti životnu sredinu. Isti postupak ne preporučujemo za drugu hranu.

Kako zeleni paradajz da brže sazrije: stavite ga u plastičnu kesu.

Stavljanjem paradajza u kesu, ubrzava se proces sazrijevanja jer vreća zadržava gas. Rupe u vrećici pružaju cirkulaciju koja omogućava etilenu da radi bolje. Ako nemate plastične kese, jabuke, šljive, breskve i kruške također emituju etilen, i mogu biti od pomoći ako ih stavite u kesu zajedno sa zelenim paradajzom.

Sačuvajte svježinu limuna: zamotajte i ohladite

Limun ostaje svježe duže ako ga zavijete u aluminijsku foliju i stavite u frižider. Ali, samo cijli limun! Sok od rezanih limuna može rastvoriti foliju i ostaviti gorki ukus gvožđa jer imaju kiselu PH vrijednost. Isto važi i za drugu kiselu hranu, kao što su kikiriki, polovina paradajza i piletina. Kvarljivu hranu čije je pakovanje već otvoreno je najbolje čuvati u staklenim, porculanskim ili plastičnim posudama prekrivenim plastičnim omotom.

Kako da banane sazriju brže: Blago ih izgnječite

Ako ne ubrzate proces zrenja, može se desiti da ostanete bez omiljene banana torte.  Uradite to tako što ćete blago zgnječiti banane. Ili ih umotajte u vlažnu kuhinjsku krpu ili, ako vam treba mnogo banana, stavite ih u veliku plastičnu vreću i lupkajte je lagano po ivici kuhinjske ploče. Banane će uskoro sazrjeti.

Najbolji način za čuvanje hljeba: U vrećici s sirovim krompirom

Hljeb brzo postane bajat. Ako ste umorni od korištenja praktično svježeg peciva ili "svježe kupljenog" hljeba za hranu ptica ili prženice, pratite ovaj stari savjet: Držite hljeb u plastičnoj vrećici sa sirovim, oljuštenim krompirom. Krompir dodaje potrebnu vlagu koja sprječava da se hljeb suši i tako ostaje duže svjež.

Čuvanje slatkiša da se ne lijepe jedan za drugi: Dodajte šećer

Evo dobrih savjeta koje treba da upamte svi ljubitelji slatkiša. Mrzite kada se bombone zalijepe jedne za drugu? Pokušavaš da ih razdvojiš i koristiš puno energije da dobiješ manje komada slatkiša - sve dok vam voda ide na usta. Postoji lakši i slađi način. Pospite malo šećera preko bombona i stavite u frižider. Šećerom (ili šećerom u prahu) pojedinačno preliti slatkiše tako da se ne lijepe jedni za druge.

 

Čuvari vitamina: Frižideri IonGeneration

Iako se ne koriste za kuhanje, Gorenje frižideri zauzimaju centralno mjesto u svakoj kuhinji. Imaju jednostavan zadatak -  da omoguće da  vaša omiljena hrana uvijek bude nadohvat ruke. Ali frižideri Gorenje mogu učiniti mnogo više. Oni su opremljeni savremenom pametnom tehnologijom koja imitira uslove slične onima koje se nalaze u prirodi, što hranu čini duže svježom, ukusnom i punom neophodnih hranjljivih materija duže vrijeme. 

Možda biste željeli pročitati: