U raspoloženju ste za odrezak, a napolju pada kiša? - Gorenje

U raspoloženju ste za odrezak, a napolju pada kiša?

HRANA SIMPLIFIED
24.6.2020
Da li vas trenutna situacija drži zatvorenima u domu? Ne dozvolite da vas to udalji od izvanrednih iskustava grilanja. Na svu sreću postoje neki jednostavni načini za uživanje u roštilju u kući. Sve što trebate je indukcijska ploča za kuhanje, indukcijska posuda i malo ukusne hrane, naravno.

Predstavljamo indukcijsko grilanje

Jednom kada isprobate grilanje na indukciji možda više nećete poželjeti klasični roštilj, posebno ako vam neće nedostajati pripremanje vatre i dim koji dolazi sa tim. Također, manje ćete imati  zamaranja sa čišćenjem, u poređenju sa roštiljanjem na otvorenom. Indukcijska ploča radi drugačije jer generiše magnetsko polje, i zagrijava samo dno posude dok ostatak površine ploče za kuhanje ostaje hladan i uvijek siguran za dodirivanje. Temperatura se prilagođava odmah, jednostavnim dodirom, što sve temperatuno osjetljive zadatke čini jednostavnima.
Znamo da sada vjerovatno mislite: "Ali trebam da pripremim više hrane!" Ne brinite, pojedine indukcijske ploče za kuhanje, kao što su Gorenje OmniFlex, mogu povezati dvije vertikalne zone za kuhanje u jednu, kreirajući jednu veliku površinu za kuhanje koja je dovoljna za smještanje gril plate od ljevenog željeza.

Savjeti za najsočniji odrezak:
 
1. Bez obzira koju vrstu mesa ćete pripremati na roštilju predlažemo da ga prethodno marinirate. Pošto je ulje osnova svake marinade, nećete morati da pouljite posudu. 

2. Izvadite meso iz frižidera prije kuhanja kako bi doseglo sobnu temperaturu. Na taj način meso će biti ravnomijerno ispečeno.

3. U zavisnosti od vrste mesa koji grilate, podesite temperaturu. Srednja temperatura je odgovarajuća za piletinu, ali odresci će zahtijevati nešto jaču temperaturu. 

4. Nemojte prepeći meso jer ćete inače dobiti suh odrezak koji vjerovatno niko neće željeti da pojede. Pojedine ploče imaju automatske programe (kao što je Gorenje IQgrill) koji će vam pomoći da hrana ne zagori i možete birati različit nivoe zapečenosti. 

5. Ostavite odrezak da odmori nekoliko minuta prije nego ga počnete sijeći i rezati. Na ovaj način, vlakna će imati dovoljno vremena da se rašire i upiju sokove. 

6. Ukoliko stvarno želite impresionirati svoje goste, koristite stik za sous vide da prvo lagano skuhate meso pri niskim temperaturama, a potom ga dovršite prženjem u tavi. Zbog dužeg vremena kuhanja meso će biti savršeno skuhano, sočno i mekano.

Indukcijske ploče u skladu sa vašim kulinarskim stilom

Bilo da pripremate obrok za čitavu porodicu, Gorenje OmniFlex indukcijske ploče svaki put pružaju pojednostavljeno kulinarsko iskustvo. Sa brojnim fino podešenim karakteristikama koje pojednostavljuju vašu interakciju sa površinama za kuhanje, pripremanje jela nikada nije bilo jednostavnije, intuitivnije i pouzdanije.

Možda biste željeli pročitati: