Hljeb od cijelog pšeničnog zrna - Gorenje

Hljeb od cijelog pšeničnog zrna

HRANA SIMPLIFIED
14.12.2018

Vekna ovog hljeba daje toplotu svakom jelu. Sladak i bogat ukus ovog svježe pečenog hljeba od cijelog zrna pšenice je nešto što morate probati.

Sastojci:

Za početno tijesto:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 supene kašike bijelog pšeničnog brašna
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 100 ml mlake vode

Za tijesto:

  • 300 g brašna od cijelog zrna pšenice
  • 200 g bijelog pšeničnog brašna
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 supena kašika soli
  • 300 ml mlake vode
  • 50 g sjemenki za hljeb

Za posuti po vrhu:

  • 1 supena kašika mješavine sjemenki za hljeb

Pripremite početnu smjesu. Dodajte izmrvljeni kvasac, brašno, šećer i sol u 1 dl mlake vode kako biste dobili glatku smjesu. Pustite da odstoji otprilike 5 minuta. Pripremite tijesto. Dodajte početnu smjesu u brašno, dodajte ulje i sol. Tokom gnječenja, dodajite mlake vode. Oblikujte tijesto u loptu, prekrijte je pamučnom krpom i pustite da nadođe za otprilike 30-40 minuta ili dok se tijesto neudvostruči u masi. Izmijesite tijesto još jednom, dodajte sjemenke, potom formirajte veknu i postavite je na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Prekrijte hlje sa pamučnom krpom i pustite da još naraste nekih 20-30 minuta. Prije pečenja, zarežite hljeb sa 4 dijagonalna reza kako biste spriječili pucanje vekne. Prebrišite vodom sa četkicom i pospite mješavinu sjemenki.

Nakon pečenja, pustite da se hljeb ohladi prije rezanja. Ukoliko nemate automatski program za ovaj recept , jednostavno zagrijte pećnicu na 180 °C, uključite gornji i donji grijač. Za pečenje vekne od 1 kg trebat će vam 50 minuta. Za savršenu koricu, pospite hljeb vodom prije nego što ga stavite u pećnicu ili ga stavite u posudu sa 2 dl vode.

 

Izvor zdravih delicija i okusa: ugradbene parne pećnice

Gorenje kombinovane parne pećnice nude sve u jednom: toplotu, paru i sous-vide. Ukoliko želite da vaša hrana bude super ukusna, puna vitamina, minerala i hranjljivih sastojaka, sa vrhunskom teksturom izvana, onda je ovo pećnica za vas.

Možda biste željeli pročitati: