Vekna ovog hljeba daje toplotu svakom jelu. Sladak i bogat ukus ovog svježe pečenog hljeba od cijelog zrna pšenice je nešto što morate probati.
Sastojci:
Za početno tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 2 supene kašike bijelog pšeničnog brašna
- 1 prstohvat šećera
- 1 prstohvat soli
- 100 ml mlake vode
Za tijesto:
- 300 g brašna od cijelog zrna pšenice
- 200 g bijelog pšeničnog brašna
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 supena kašika soli
- 300 ml mlake vode
- 50 g sjemenki za hljeb
Za posuti po vrhu:
- 1 supena kašika mješavine sjemenki za hljeb
Pripremite početnu smjesu. Dodajte izmrvljeni kvasac, brašno, šećer i sol u 1 dl mlake vode kako biste dobili glatku smjesu. Pustite da odstoji otprilike 5 minuta. Pripremite tijesto. Dodajte početnu smjesu u brašno, dodajte ulje i sol. Tokom gnječenja, dodajite mlake vode. Oblikujte tijesto u loptu, prekrijte je pamučnom krpom i pustite da nadođe za otprilike 30-40 minuta ili dok se tijesto neudvostruči u masi. Izmijesite tijesto još jednom, dodajte sjemenke, potom formirajte veknu i postavite je na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Prekrijte hlje sa pamučnom krpom i pustite da još naraste nekih 20-30 minuta. Prije pečenja, zarežite hljeb sa 4 dijagonalna reza kako biste spriječili pucanje vekne. Prebrišite vodom sa četkicom i pospite mješavinu sjemenki.
Nakon pečenja, pustite da se hljeb ohladi prije rezanja. Ukoliko nemate automatski program za ovaj recept , jednostavno zagrijte pećnicu na 180 °C, uključite gornji i donji grijač. Za pečenje vekne od 1 kg trebat će vam 50 minuta. Za savršenu koricu, pospite hljeb vodom prije nego što ga stavite u pećnicu ili ga stavite u posudu sa 2 dl vode.