Riba na žaru je savršena ljetna hrana, jer je lagana, svježa i ukusna. Ovaj zdravi mediteranski obrok je savršen zbog svoje male količine masnoća i kalorija, te se može poslužiti kao večera koja će odmah pokrenuti vaše raspoloženje kao tokom godišnjeg odmora. Evo jednog od naših omiljenih recepata, koji se priprema brzo i služi kao sasvim lagani ljetni obrok.
Sastojci
- 2 pastrmke
- 1 čehna bijelog luka
- peršun
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 prstohvat ruzmarina
- Sol, biber
Očistite ribu i posušite je sa papirnim ručnikom. Pouljite ribu i žičanu rešetku iz pećnice. Premažite unutrašnjost ribe sa solju i začinima. Pecite na žaru 23 minute na 210 °C, okrenite je poslije 15 minuta. Poslužite sa krompirom ili grilovanim povrćem, ili je uparite sa jednostavnom zelenom salatom za još lakši obrok.