Indukcijska ploča zahtijeva redovno održavanje - Gorenje

Indukcijska ploča zahtijeva redovno održavanje

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
31.12.2020

Ljepota indukcijske ploče za kuhanje je u tome da nam pomaže da sa lakoćom zagrijemo i skuhamo hranu. Međutim također zahtijeva nešto zauzvrat. Pogodili ste - redovno čišćenje. U suprotnom, svi ostaci nečistoća će zagoriti na toploj površini prilikom naredne upotrebe indukcijske ploče. Gorenje ne proizvodi samo kućanske aparate koji olakšavaju vaš život, mi također činimo da kućanski poslovi budu jednostavni. Danas, želimo vas naučiti kako ispravno očistiti vašu indukcijsku ploču za kuhanje.

Nije iznenađenje da staklokeramička ploča za kuhanje zahtijeva redovno čišćenje. Pitate se kako je onda održati čistom? Evo nekoliko savjeta od stručnjaka iz Gorenja.

Čistite prije i nakon korištenja

Brižljivim odnosom prema vašoj indukcijskoj ploči za kuhanje će se isplatiti tako što ćete morati manje da čistite. Potrebno je samo nekoliko jednostavnih poteza. Prvo, obrišite prašinu ili druge nečistoće koje bi mogle oštetiti površinu, sa ploče ili sa dna posude prije svakog korištenja. Koristite vlažnu mekanu krpu kako biste uklonili manje nečistoće. Potom, posušite površinu. Na ovaj način ćete smanjiti šanse da se nakupi prljavština na površini idukcijske ploče za kuhanje.

Odmah očistite

Ukoliko ima prljavštine na površini staklokeramičke ploče, odmah je očistite. Pobrinite se da površina ploče nije topla, jer niko ne želi da se oprži. Na ovaj način ćete izbjeći dodatni posao u nastavku. Posebno prosuti sadržaj ili male mrlje bi se trebali čistiti što je prije moguće. Možete koristiti vlažnu spužvicu ili mekanu krpu sa toplom sapunjavom vodom kako biste obrisali sve mrlje. Krpe napravljene od mikro vlakana će imaju bolje rezultate čišćenja.

Također dobra ideja je koristiti specijalne proizvode koji stvaraju zaštitni sloj na površini kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća i ljepljenje na ploču za kuhanje.

Pomozite, kako očistiti tvrdokorne mrlje

Bez obzira koliko je prljavština tvrdokorna na vašoj indukcijskoj ploči za kuhanje, molimo da izbjegavate korištenje agresivnih sredstava za čišćenje u spreju ili sredstva za uklanjanje kamenca jer oni mogu pštetiti površinu staklokeramičke ploče. Takve mrlje zahtijevaju korištenje specijalnih sredstava za čišćenje staklokeramičkih površina. U tom slučaju dobro bi bilo da se pridržavate uputstava proizvođača.

Korištenje strugalice

Za tvrđe, zagorene i stvrdnute mrlje od hrane, morat ćete koristiti oštricu britve, ili još bolje, strugalicu. One bi se trebale koristiti samo kada blaže metode (vlažna krpa i specijalno sredstvo za čišćenje) ne pomažu. Stručnjaci savjetuju kupovinu strugalice direktno od proizvođača i korištenje uz izuzetnu pažnju kako ne biste napravili oštećenja na staklenoj površini aparata.

Kako onda koristiti strugalicu, sigurno se pitate? Držite strugalicu pri uglu od 45° do 60° i nježno pritisnite strugalicu uz staklenu površinu i stružite kako biste očistili nečistoće. Molimo ne zaboravite da ne pritišćete strugalicu okomito po staklenoj površini i da ne stružete površinu ploče njenim vrhom ili oštricom.

Indukcijske ploče ne vole šećer

Dok većina ljudi uživa u šećeru, on je izuzetno štetan za indukcijsku ploču. Svi šećeri i hrana sa šećerom bi se trebala odmah očistiti sa staklokeramičke ploče za kuhanje korištenjem strugalice, čak i ako je ploča još uvijek topla, jer šećer može trajno oštetiti površinu staklokeramičke ploče. Također, žica za čišćenje, spužve za čišćenje, i abrazivna sredstva u prašku mogu izgrebati površinu, zato je najbolje da ih ne koristite.

Sirće čini čuda sa vodenastim mrljama

Vodenaste mrlje na posuđu se mogu jednostavno očistiti sa mlakim rastvorom sirćeta. Međutim, ne koristite ovaj rastvor da očistite okvir indukcijske ploče jer može izgubiti svoj sjaj. Kada koristite bilo koje sredstvo za čišćenje pobrinite se da pažljivo očistite sve ostatke sredstva za čišćenje nakon procesa čišćenja jer oni mogu oštetiti staklokeramičku površinu kada se zone kuhanja zagriju pri kuhanju.

Ugradite kuhinjsku napu

Postavljanjem dobre i snažne kuhinjske nape će vam pomoći da vaša indukcijska ploča za kuhanje bude čista. Čišćenjem ostataka iz zraka, kuhinjska napa će smanjiti količinu prljavštine koja se nakuplja na površini ploče i drastično smanjiti potrebno čišćenje. Zbog toga, uključite kuhinjsku napu kada koristite indukcijsku ploču za kuhanje.

Indukcijske ploče za kuhanje u ritmu vašeg stila kuhanja

Bilo da pripremate jelo za sebe ili da kuhate za cijelu porodicu, Gorenje OmniFlex indukcijske ploče donose potpuno pojednostavljeno kulinarsko iskustvo svaki put. Sa brojnim fino uštimanim karakteristikama koje olakšavaju interakciju sa površinom za kuhanje, priprema jela nikada nije bila jednostavnija, intuitivnija i pouzdanija.

Možda biste željeli pročitati: