Izvucite maksimum iz svog zamrzivača - Gorenje

Izvucite maksimum iz svog zamrzivača

DOM SIMPLIFIED
29.5.2020

Zamrzavanje je jedan od najlakših, najbržih i najraznovrsnijih metoda za produženje života namirnicama na polici. Ono je i idealna tehnologija za očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane. Pravilno zamrznuta hrana ima manje promjena u boji, okusu i teksturi u poređenju sa ostalim metodama. Naravno, neophodno je dobro se pobrinuti o samom zamrzivaču, kao i o sadržaju, zato vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da iskoristite maksimalno svoj zamrzivač:

Postavite zamrzivač na hladno i suho mjesto sa konstantnom temperaturom.

Za efikasan rad, zamrzivač treba biti napunjenj barem do tri-četvrtine jer to smanjuje fluktuaciju temperature namirnica koja inače utiče na kvalitet zamrznute hrane.

Ne odlažite hranu u zamrzivaču predugo. Umjesto toga, pobrinite se da konstantno mijenjate hranu u zamrzivaču. Rotirajte namirnice, tako što ćete staviti nove pakete u zadnji dio zamrzivača, a starije u prednji dio kako bi bile dostupne za korištenje.

U teoriji, tanje namirnice zadržavaju svoj kvalitet bolje i imaju duži životni vijek od većih i debljih namirnica. Imajte na umu da sol također smanjuje vrijeme čuvanja bilo kojoj namirnici.

Otvarajte što je moguće manje vrata zamzivača i ne ostavljajte ih duže otvorenima nego što je potrebno. Upotrebom liste paketa pohranjenih namirnica u zamrzivaču će vam pomoći da pronađete željenu namirnicu brže.

Težite temperaturi -18 °C

Ukoliko vaš zamrzivač ima karakteristiku uštede struje, uključite je. Obično je označena kao "eko" ili slično. Ukoliko vaš aparat nema ovu funkciju, podesite temperaturu na -18 °C. U slučaju potrebe, postavite odgovarajući termometar u zamrzivač i prilagodite način rada tako da dosegnete ovu temperaturu. Trebali bi ponoviti ovu proceduru ukoliko temperatura prostorije (gdje je zamrzivač smješten) često varira, npr. ukoliko se temperatura poveća iznad 35 °C tokom ljeta ili padne ispod 15 °C tokom zime.

Preporučeno vrijeme za čuvanje hrane u zamrzivaču

Trajanje namirnica u zamrzivaču zavisi od vrste namirnica. Imajte to na umu.
Namirnice Vrijeme
voće, govedina 10 do 12 mjesei
povrće, teletina, perad 8 do 10 mjeseci
divljač 6 do 8 mjeseci
svinjetina 4 do 6 mjeseci
mljeveno meso 4 mjeseca
hljeb, tjestenina, gotova jela, tanji komadi ribe 3 mjeseca
iznutrice 2 mjeseca
dimljene kobasice, nauljena riba 1 mjesec
Preporučujemo čuvanje svih namirnica na temperaturi -18°C.

Redovno čistite

Redovno čistite kedere vrata sa krpom natopljenom u vodi ili razblaženim deterdžentom. Također, provjerite da li kederi obavljaju svoju funkciju, pomoću trika sa novčanicama: postavite novčanice između vrta i zamrzivača (na nekoliko mjesta). Zatvorite vrata zamrzivača. Ukoliko novčanicu možete izvući jednostavno, to znači da vrata ne naliježu dovoljno dobro u tom dijelu i da morate zamijeniti keder.

Također, redovno čistite kondenzator, crnu mrežu na leđima aparata. Koristite mekanu četku ili usisivač. Prašina koja se nakuplja na kondenzatoru umanjuje rad aparata i povećava potrošnju električne energije. Preporučujemo čišćenje kondenzatora najmanje jednom godišnje.

Ukoliko ste kupili zamrzivač sa takozvanom No Frost funckionalnošću to znači da nije potrebno otapanje jer se ono obavlja automatski. Povremene naslage leda automatski nestaju. Međutim, ukoliko imate klasični zamrzivač, potrebno je redovno otapanje, uglavnom kada primjetite naslage leda na površinama debljine između 3 i 5 mm.

Gornje škrinje sa velikim kapacitetom i FastFreeze tehnologijom će očuvati vašu zamrznutu hranu zdravom i ukusnom. Opremljeni sa fleksibilnim korpama i LED osvjetljenjem, one će se pobrinuti da sve vaše namirnice budu savršeno pohranjene, a svojom sposobnošću da rade i u hladnim prostorijama (do  -15 °C) čini ih da budu savršene za postavljanje u garaže ili podrume.

Možda biste željeli pročitati: