Kako da jednostavno očistite svoju mašinu za pranje rublja? - Gorenje

Kako da jednostavno očistite svoju mašinu za pranje rublja?

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
25.8.2020

Mašina za pranje rublja je jedna od mašina koja radi barem nekoliko puta sedmično u većini domaćinstava, ili čak i svaki dan u domovima većih porodica. Skoro pa da ne možemo zamisliti svoj život bez nje jer uveliko olakšava pranje velike količine rublja i različitih vrsta tkanina, do toga da možemo prati naše rublje bez da moramo razmišljati o tome. Zbog toga je preporučljivo da zauzvrat za sav njen naporan rad, mi redovno održavamo našu mašinu za pranje rublja, što između ostalog uključuje i njeno čišćenje.

 

Zašto bi trebali redovno čistiti mašinu za pranje rublja?

Kako bi spriječili razvoj bakterija, mikroba i buđi, kao i nastanka nečistoća i ostataka deterdženta, koji zajedno doprinose neprijatnom mirisu, preporučljivo je da u potpunosti očistimo našu mašinu za pranje rublja barem jednom mjesečno. Kako bi što efektivnije održali čistoću svoje mašine za pranje rublja, možete obratiti pažnju i na nekoliko detalja prilikom svakog pranja rublja, zato se potrudite da ih uključite u svoje rutine pranja.

Dobrom brigom o mašini za pranje rublja, pomoći ćete da ona zadrži originalni nesmetani i snažan rad i produžit ćete joj upotrebni vijek. Ukoliko ne uspijete očuvati svoju mašinu za pranje rublja u dobrom stanju, možda ćete morati kupiti novu puno brže.

 

Kako da se pobrinemo za našu mašinu za pranje rublja prilikom svakog pranja rublja?

 

Svakim pranjem, preporučuje se dodavanje omekšivača vode tokom ciklusa pranja, posebno ukoliko živite u području sa tvrđom vodom. Na taj način ćete spriječiti nastanak kamenca koji se može nataložiti na važnim dijelovima vaše mašine za pranje rublja, kao što je bubanj i grijač, dok istovremeno smanjujete i troškove opravke. Pojedini deterdženti za pranje rublja (posebno oni u prašku) već sadrže omekšivač vode, dok oni u gelu najčešće ne sadrže, tako da ga trebamo dodati posebno.

Nakon svakog pranja, ostavite vrata mašine za pranje rublja i ladicu za deterdžent blago otvorenima tako da se unutrašnjost može potpuno osušiti kako se ne bi počeo širiti neprijatan miris iz mašine.

Poslije svakog ciklusa pranja, također očistite gumu oko vrata mašine za pranje rublja ručno sa mekanom krpom. Tu se nakupljaju ostaci tekstila, dlake, pijesak i siti komadi prljavštine, i ako ih ne odstranimo, oni će ponovo završiti u bubnju prilikom narednog ciklusa pranja. Ukoliko guma ostane vlažna, može dovesti do nastanka buđi, tako da je preporučljivo da je osušimo i prebrišemo da bude suha poslije svakog pranja. Uradite isto i sa unutrašnjom stranom vrata.

Svaki put kada perete rublje, potrudite se da ne koristite prekomjernu količinu deterdženta ili fabričkog omekšivača koji može ostati u dispenzeru deterdženta, bubnju ili završiti u rublju jer nije bilo moguće totalno ga isprati tokom procesa pranja. Kada govorimo o deterdžentima za rublje, pravilo “manje je više” je definitivno primjenjljivo; zbog toga, potrudite se da detaljno pratite upute proizvođača.

Također pobrinite se da ne napunite mašinu za pranje rublja sa previše rublja. Pridržavajte se težina i količine primjerene za svaki pojedinačni program, i umjesto da stavite previše rublja u bubanj, bolje je da perete u više navrata sa srednjom količinom rublja. Također povedite računa da se težina pojedinih predmeta koje peremo značajno povećava tokom procesa pranja (npr. peškiri, tanki džemperi, pernate jakne i sl.). Ukoliko preopteretite bubanj, motor će se početi pregrijavati i vaše rublje neće biti oprano kako treba.

Šta uključuje redovno održavanje mašine za pranje rublja?

 

Barem jednom mjesečno pokrenite ciklus na najvišoj temperaturi sa praznim bubnjem mašine za pranje rublja ili pokrenite poseban program, kao što je Gorenje SterilTub, kako biste u potpunosti očistili bubanj vaše mašine za pranje rublja. Ukoliko preferirate više prirodno rješenje, možete također koristiti bijelo sirće i sodu bikarbonu.

Barem jednom mjesečno očistite dispenzer za deterdžent i omekšivač ukoliko primjetite naslage sredstava za pranje ili neprijatan miris, što indicira prisustvo bakterija i buđi. Izvadite dispenzer iz mašine za pranje rublja, i potopite ga u bijelom sirćetu 15 minuta, potom isperite pod mlazom vode. Tvrdokorne naslage možete očistiti starom četkicom za zube.

Barem tri puta godišnje trebali bi očistiti filter koji brižno zaustavlja sve zaboravljene kovanice, dugmad ili sitne dječije igračkice, kao i ostatke tkanina sa rublja za koje je i namijenjen. Redovnim čišćenjem filtera, poštedit ćete se redovnih dolazaka majstora, a istovremeno, produžiti životni vijek svog vjernog asistenta u obavljanju kućnih zadataka.

 

SterilTub

Rublje uvijek ugodnog mirisa

Korištenje deterdženta na nižim temperaturama može dovesti do idealnih uvjeta za razvoj bakterija koje u konačnici mogu izazvati neugodan miris vašeg rublja. SterilTub uklonit će sve bakterije u unutrašnjosti mašine za pranje rublja i osigurati da vaše rublje uvijek miriše svježe.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublj su napravljene da sav prljavi posao završe na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

WaveActive karakteristike pranja donose savremenu tehnologiju pranja:

  • Jedinstveno dizajnirani bubanj sa specijalnim valovitim 3D rebrom za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi jone, i tako omogućava optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i razbijanje zaprljanja

Možda biste željeli pročitati: