Kako dobiti maksimum od svoje mašine za pranje posuđa? - Gorenje

Kako dobiti maksimum od svoje mašine za pranje posuđa?

Kako dobiti maksimum od svoje mašine za pranje posuđa?

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
9.12.2020
Mašina za pranje posuđa je zaista velika inovacija. Inovacija koja je osmišljena prije nekih stotinu i trideset godina još uvijek štedi nam dosta vremena, truda, energije i vodu. Ipak, većina mašina za pranje posuđa bi mogla biti još efikasnija, ukoliko bi korisnici pratili sljedeće savjete i trikove.
 
Pitate se, šta biste trebali da znate o mašinama za pranje posuđa? U teoriji, napunite ih prljavim posuđem, dodate deterdžent (u bilo kojem obliku), i pritisnete gumb. Zar ne? Pa, ne baš sasvim. Ukoliko ne želite da vam ostanu "čisti" tanjiri koji su još prekriveni ostacima hrane ili muzgama na čašama, predlažemo vam da obratite pažnju na ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoju mašinu za pranje posuđa.
 
Sastružite ostatke sa tanjira
 
Kao što je obično navedeno i u korisničkom uputstvu (koje najčešće niko i ne čita), većina mašina za pranje posuđa i sposobnost pranja je ugrožena kada ostavite previše ostataka hrane na posuđu. Iako se to čini očiglednim, struganjem ostataka hrane sa tanjira prije nego ih stavite u mašinu za pranje posuđa je jedna od navika koju trebate naučiti i tačka. Postoje također i dobra strana - ne morate prethodno ispirati posuđe, visoka temperatura unutar mašine za pranje posuđa će se pobrinuti za to.

Provjerite dotok vode

Da li su vaše čiste čaše i tanjiri puni ostataka kamenca? Tvrda voda može uticati na to. Ukoliko je vaše posuđe i dalje zaprljano nakon što je oprano u mašini za pranje posuđa, provjerite dotok vode. Ukoliko imate tvrđu vodu, koristite dodatni omekšivač za vodu kako biste spriječili mrlje i nakupljanje kamenca. Također, uvijek koristite deterdžente koji nisu štetni za okoliš.

Napunite mašinu, ali uradite to na pametan način

Da biste dobili maksimalnu iskorištenost energije i efikasnosti iz svoje mašine za pranje posuđa - kako je to navedeno u uputstvu za korisnike - trebali biste je napuniti sa posuđem. Ipak, to biste trebali da radite na pametniji način - previše posuđa može blokirati prskalicu i spriječiti da voda dođe do svih površina što može donijeti neočekivane rezultate pranja.

Ciklusi pranja postoje s razlogom

Ukoliko vaša mašina za pranje posuđa nije posljednji model opremljen super pametnom tehnologijom, senzorima, i automatizirana, kao i kod svega ostalog, vjerovatno će zahtijevati da sami odaberete odgovarajući ciklus za posuđe koje perete. Većina mašina za pranje posuđa ima neku vrstu regularnog ciklusa za normalno pranje, i ciklus za teža zaprljanja i dubinsko čišćenje, i lakši ciklus za osjetljivo posuđe. Također, moguće je da ćete imati ekološki ciklus pranja za uštede energije. Ukoliko vaše posuđe nije previše zaprljano, možete odabrati ekološku opciju ili ciklus koji pere pri nižim temperaturama, jer će to rezultirati nižim računima za struju.

(Osnovno) održavanje je neophodno

Mašine za pranje posuđa nisu aparati koji ne zahtijevaju održavanje. Kako biste izbjegli kvarove, curenja, i/ili oštećenja potrebno ih je povremeno očistiti. Ukoliko primjetite zaglavljene ostatke hrane, ostatke deterdženta, nakupljanja kamenc na unutrašnjem mehanizmu mašine za pranje posuđa to znači da je došlo vrijeme da je očistite. Nisu vam potrebna specijalna hemijska sredstva za ovaj zadatak, samo pokrenite svoju mašinu za pranje posuđa na normalan ciklus pranja koristeći dvije šoljice ocata umjesto deterdženta. Za detaljno čišćenje, možete obrisati unutrašnjost i mreže sa rastvorom ocata i sode bikarbone. Ili koristite specijalni program, ukoliko vaša mašina posjeduje isti, kao što je na primjer Gorenje program samočišćenja.

Dobra stvar za zapamtiti je da provjerite odvode zbog začepljenja. Ona obično nastaju u prskalici i crijevu, a odstranjivanje je obično jednostavno. Samo koristite četkicu ili iglu kako biste odstranili bilo koje začepljenje.

Odaberite najbolju mašinu za pranje posuđa za sebe

Nisu sve mašine za pranje posuđa iste. Ukoliko preferirate aparate kojii su pogodni za korištenje pogledajte nove Gorenje SmartFlex mašine za pranje posuđa. One imaju nekoliko trikova u svom rukavu koji će vam omogućiti da se oslonite na ove pouzdane saveznike u kuhinji. Dodatno, one se prilagođavaju vašim potebama sa brojnim funkcijama i prilagodbama fleksibilne unutrašnjosti.

Korpe Gorenje SmartFlex mašina za pranje posuđa su opremljene sa označenim pokretnim elementima i prilagodljivim izgledom korpi za jednostavnije punjenje. Svaki detalj je pažljivo dizajniran kako bi se olakšalo rukovanje posuđem. Opremljena sa tri korpe one omogućavaju pranje i do 16 setova posuđa istovremeno. Potpuno fleksibilna unutrašnjost omogućava različite opcije punjenja, korištenje je jednostavno, a efekti pranja su i do 30% bolji zahvaljujući trećoj prskalici.

One će vam pomoći kada ste u žurbi. Brzi program nazvan SpeedWash će oprati vaše posuđe u samo 15 minuta. Savršen za pranje posuđa nakon što ste ugostili veći broj osoba u svom domu.

Potpuno kvalifikovane da urade posao za vas.

Nove Gorenje mašine za pranje posuđa inspirisane su modernim životnim stilom. Dovoljno su fleksibilne kako bi odgovorile na bilo koji zadatak, te su kreirane uzimanjem u obzir dinamične svakodnevnice u životu. U potpunosti se prilagođavaju vašim svakodnevnim potrebama, nudeći vam brojne funkcije i potpuno prilagodljivu unutrašnjost. Izobilje karakteristika že vam omogućiti vrijeme za uživanje u stvarima koje su vam važnije u životu od pranja posuđa.

Možda biste željeli pročitati: