Ne dozvolite da ljetne mrlje upropaste vaš dan ili haljinu - Gorenje

Ne dozvolite da ljetne mrlje upropaste vaš dan ili haljinu

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
24.6.2020
Ljetne mrlje mogu biti veoma teške za ukloniti i tvrdokorne. Zato smo pitali naše stručnjake za najbolje savjete kako da tretiramo neke od najgorih mrlja.

1. Kečap
Da li je uživanje u vašem hot dogu prekinuto zbog mrlje kečapa koja je pronašla svoje mjesto na vašoj bijeloj haljini ili pantalonama? Ne paničite i oduprite se vašoj prvoj reakciji. Umjesto da odmah trljate mrlju, pronađite kašiku ili nož i pokušajte da prvo odstranite višak kečapa sa svoje odjeće. Nakon što odstranite što je moguće više mrlje, tretirajte mrlju  nježno sapunom ili sa mješavinom soli i vode, a potom operite u mašini za pranje rublja. 

2. Znoj
Mrlje od znoja mogu biti neprijatne i mogu brzo upropastiti vašu novu odjeću. Kako ih ukloniti? Prije pranja u mašini za pranje rublja, utrljajte tečni deterdžent u mrlju. Izbjeljivač također može pomoći da uklonite neprijatnu žutu mrlju, posebno sa bijelih košulja i posteljine.
3. Vino
Pokvasite odjeću u hladnu vodu minimalno 30 minuta. Poslije toga, nanesite odstranjivač mrlje i operite u mašini za pranje rublja na uobičajnom ciklusu pranja. 

4. Krema za sunčanje
Krema za sunčnje može ostaviti stvarno tvrdokorne mrlje, ali ne korištenje kreme za sunčanje tokom ljeta također nije opcija. Ukoliko krema za sunčanje završi na vašoj odjeći, najvažnija stvar je da je ne izlažete suncu. Ukoliko je moguće, tretirajte je nježno sapunom ili odstranjivačem mrlja što prije moguće, a potom ih operite na uobičajan način.

 
5. Trava
Svaka majka poznaje problem sa mrljama trave na koljenima, ali postoji jednostavan način da ih se riješite: prije pranja u mašini za pranje rublja, namočite odjeću u odstranjivaču mrlja baziran na enzimima ili u razblaženom limunovom soku ili ocatu nekih sat vremena. 

6. Voćni sok i sladoled
Ne postoji ljeto bez sladoleda, zar ne? Ali šta je sa mrljama? Na svu sreću, postoji rješenje za mrlje od voćnih sokova i sladoleda. Što prije primjenite tretman, to su bolji rezultati. Prvo, nanesite mješavinu soli i vode na mrlju. Ostavite neka stoji neko vrijeme, a potom isperite. Možete nanijeti i sodu bikarbonu, razblaženi ocat ili limunov sok na mrlju prije nego operete u mašini za pranje rublja. Za starije mrlje, koristite glicerin. Poslije 20 minuta, isperite hladnom vodom, a potom operite u mašini za pranje rublja.

 
Upoznajte eksperta za mrlje - StainExpert
Trebate ličnog eksperta za uklanjanje mrlja? Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja sa funkcijom StainExpert će vam pomoći da automatski uklonite do 36 vrsta tvrdokornih mrlja (vina, trave i ostale) sa savršenim kombinacijama temperature, vremena i količinom vode. 

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da sav prljavi posao završe na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

WaveActive karakteristike pranja donose savremenu tehnologiju pranja:

  • Jedinstveno dizajnirani bubanj sa specijalnim valovitim 3D rebrom za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi jone, i tako omogućava optimalne rezultate pranja
  • SteamTech efikasno namakanje i razbijanje zaprljanja

Možda biste željeli pročitati: