Osnove brige o ljetnoj odjeći - Gorenje

Osnove brige o ljetnoj odjeći

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
29.5.2020

Kupaći kostimi i japanke vas mogu služiti dugo godina, sve dok slijedite osnovna pravila pravilnog održavanja. Da li znate kako da ih održavate?

Iako su kupaći kostimi namijenjeni za kupanje i sunčanje, upravo ove dvije aktivnosti ostavljaju najviše tragova na tkaninini. Morska sol, hlor iz bazena, i krema za sunčanje uništavaju kupaći veoma brzo. Elastičnost tkanine se smanjuje, blijedi i žučkaste mrlje se mogu pojaviti. Preporučuje se da skinete mokri kupaći poslije kupanja i zamijenite ga sa suhim. Također, isperite kupaći na mlazu tekuće vode poslije svakog korištenja kako biste isprali morsku sol i/ili hlor iz tkanine. Imajte na umu da iako je kostim kreiran za sunčanje, izbjegavajte sušenje kostima direktnim izlaganjem suncu. Ovim ćete dodatno produžiti upotrebni vijek svom kostimu.

Veliku pažnju treba povesti i prilikom nanošenja krema za sunčanje, jer može ostaviti žučkaste mrlje na kupaćem, koje se veoma teško uklanjaju - čak ih je nekad nemoguće odstraniti pranjem u mašini za pranje rublja.  Kod kuće, operite kupaći kostim ručno u mlakoj vodi. Dodajte nekoliko kapi deterdženta za veš. Ukoliko je moguće, izbjegavajte pranje u mašini za pranje rublja ili perite korištenjem programa za osjetljivo rublje. Ne koristite omekšivač, jer može značajno umanjiti kvalitet i elastičnost tkanina.

Isto se može reći i za ljetnu obuću - isperite sol i hlor mlazom vode i ne izlažite ih direktnom zračenju sunca ukoliko je moguće.

Slamnati šeširi, još jedan od obaveznih detalja sa plaže, također zahtijeva održavanje. A oni su itekako osjetljivi. Sa nošenjem, svaka slamka će vremenom postati (barem malo) prljava. Ali prije nego zavrnete rukave i započnete sa čišćenjem, trebali bi saznati sa kojom vrstom slamki imate posla. Nisu sve slamke iste i svaka slamka ima različite nivoe izdržljivosti i otpornosti na vodu (morska trava, Tojo slama, Panama, Šantung, rafija i sl.). Provjerite da li postoji etiketa na vašem šeširu sa uputama da li se može čistiti vodom. Ukoliko to nije slučaj, trebate obratiti pažnju na čvrstoću tkanja. Labavo tkanje nije jako poput sitnog veza.

Pri čišćenju slamnatog šešira trebate započeti sa suhom krpom. Očistite sve površinske nečistoće i ostatke. Ukoliko je vaš šešir svijetlije boje, koristite bijelu krpu. Za tamnije slamnate šešire, možete koristiti tamniju krpu. Ukoliko zaprljanje zahtijeva više od površinskog čišćenja, možete koristiti čistu, natopljenu krpu. Možete koristiti manju količinu deterdženta za posuđe i vodu za čišćenje, savjetujemo da prvo isprobate na manjoj površini šešira kako biste bili sigurni da je sve uredu i da ožete nastaviti sa takvim čišćenjem. Kada koristite mokru krpu za brisanje pridržavajte se kružnog ili smjera kazaljke na satu kako biste izbjegli oštećivanja uzorka pletenja. Zadnji dio je isti kao i za svu ljetnu odjeću - osušite ga na zraku na prozračnom prostoru bez direktnog izlaganja suncu.

Gorenje WaveACtive mašine za sušenje rublja će obaviti svaki posao na efikasan, jednostavan za upravljanje i ekološki način.
  • Programi dizajnirani za rehidriranje vlakana će omekšati rublje i smanjiti nabore
  • IonTech će ispuniti zrak sušilice sa negativno naelektrisanim jonima koji uklanjaju alergene i bakterije
  • SteamTech omogućava dodatni tretman parom na kraju procesa sušenja

Možda biste željeli pročitati: