Prednosti i mane različitih vrsta materijala - Gorenje

Prednosti i mane različitih vrsta materijala

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
19.1.2017

Akril je materijal sa najvišim udjelom sitntetičkih vlakana dok je damast dobio ime po Damasku, gde je Marko Polo pristajao kako bi napunio brodove robom. Pročitajte zanimljivosti o različitim vrstama materijala i pogledajte kako da se o njima starate.

Acetat: Sintetička vlakna divnog sjaja koja nježno padaju. Poput svile. U širokoj upotrebi kao postave u kaputima, jaknama itd. Acetat nije naročito jak, a tretiranje hemikalijama ga čini slabijim. U toku pranja će se veoma primjetno naborati. Prati na 40°C. Peglati na niskim temperaturama.

Angora: Prirodni materijal. Pravi se od zečijeg krzna. Pere se ručno, poput vune. Angora se linja, pa se preporučuje odvojeno pranje.

Pamuk: Bijeli pamuk se može prati u vrućoj vodi. Pamuk u boji se treba prati kao što je naznačeno na etiketi proizvoda, jer temperaturu pranja određuje kvalitet boje koja je korištena.

Kanvas platno: Teška, pletena tkanina napravljena je od pamuka i lana. Koristi se za pravljenje stvari poput torbi, patika, uniformi i kaputa. Pratite uputstva za tip tekstila od koga je platno napravljeno.

Damast: Dobio je ime po gradu Damasku, gde je Marko Polo pristajao kako bi napunio brodove robom. Damast je poseban način pletenja tkanine, pa damast tkanina može biti sačinjena od različitih materijala, poput svile, pamuka ili poliestera. Prvobitno se damast pravio isključivo od pamuka. Kasnije je počela da se koristi svila (svileni damast je poznat još i kao Žakard). Danas možete pronaći damast proizveden od miješanih materijala – na primjer od poliestera.

Elastin: Elastična vlakna. Koristi se za pravljenje donjeg rublja, čarapa, pantalona, a prije svega kupaćih gaća i kostima. Obično se peru prema uputstvu za materijal sa kojim su pomiješani. Nemojte izbjeljivati sa hlorom.

Šupljikava vlakna: Šupljikava sintetička vlakna, najčešće poliester. Šupljikava vlakna povećavaju izolacijski kapacitet. Jedan od prodajnih naziva je Holofil. Može se prati na 60°C i sušiti u mašinama za sušenje rublja na nižim temperaturama.

Čipka: Obično od svile, pamuka i sintetičkih materijala. Obično svoj naziv dobijaju prema francuskim gradovima koji su se specijalizirali u proizvodnji istih, kao što su Chantilly, Valenciennes i Calais. Pratite upute prodizvođača za materijal od kojeg su napravljeni.

Jagnjeća vuna: Prirodni životinjski proizvod. Jagnjeća vuna prvog šišanja i sakupljanja, je lakša i mekša od narednog prikupljanja. Perite kao vunu, pogledajte pod vuna.

Lan: Prirodni materijal koji se jako gužva i veoma je težak za peglanje. Skuplja se pri pranju. Deterdžent ne smije sadržavati izbjeljivač, koji oštećuje tkaninu. Nemojte trljati tkaninu. Lan se najbolje pere sa nježnim ciklusom pranja.

Vještački materijali: Industrijski izrađena vlakna koja se mogu podijeliti u dvije kategorije - regenerisana vlakna i sintetička vlakna. Oprezno sa njima. Pratite upute za svaki posebni materijal.

Mikro vlakna: Posebno sitno sintetičko/hemijsko vlakno. Izuzetno kompaktan, ali prozračan. Koristi se u sportskoj odjeći (štiti od vjetra i vode) i u donjem rublju (propušta zrak i vlažnost ali ostaje suh). Prati isključivo na nježnom ciklusu pranja sa dodatnom količinom vode na 30°C. Nemojte ga centrifugirati ili sušiti u mašini za sušenje.

Modal: Modal vlakna su umjetna vlakna od celuloze, ali sa drugačijom unutrašnjom strukturom u odnosu na viskozu. Prati na 60°C  i peglati na najvišoj temperaturi. Može se sušiti u mašini za sušenje rublja.

Najlon: Najlon ili poliamid prevazilazi sve ostale materijale od vlakana po jačini habanja. Najlon je osjetljiv na svjetlost, žuti i postaje krahk na sunčevoj svjetlosti. Koristi se za ojačavanje svih vrsta sportske odjeće, kao i za torbe i ostalu dodatnu opremu. Prati na 40°C.

Nepromočivi materijali: Površine obrađene voskom. Skoro vodotporne. Nemojte prati ili sušiti. Očistite ga sa suhom krpom ili pod tušem. Namažite voskom za održavanje.

Poliamidi: Ne skuplja se pri pranju. Donje rublje, bluze i čarape se peru na 40°C u standardnom programu u manje napunjenoj mašini. Lagani materijal se može oprati na 60°C ali je odjeća obično čista i pri 40°C. Nježni obrtaji centrifuge i sušenje pri maksimalnoj temperaturi od 60°C.

Poliester: Također poznat pod nazivima kao što su: terilen, diolen, dakron i tetoron. Zadržava svoj oblik i izdržljiv je. Podnosi sunce i većinu hemikalija. Manje je osjetljiv od ostalih sintetičkih vlakana na toplotu. Koristi se u raznim oblicima odjeće, obično u kombinaciji sa pmukom ili viskozom. Prati na 40° C.

Poliestersko punjenje: Perite jakne i stvari od pamuka/poliestera ili najlona sa poliesterskim punjenjem u  slabo popunjenoj mašini. Svijetle boje se peru na 60°C, a obojeno na 40°C. Sušiti u mašini prema uputama sa tkanine.

Polipropilen: Lakši od ostalih tekstilnih vlakana. Jak, fleksibilan materijal koji može podnijeti većinu hemikalija, ali je osjetljivo na svjetlost i toplotu. Koristi se najčešće u sportskom donjem rublju. Prati na 40°C.

Poplin: Čvrsto tkani materijal sa dvostrukim horizontalnim navojem u poređenju sa vertikalnim. Dolazi u čistom pamuku i pamuk/poliester. Koristi se u košuljama i polo majicama. Pratiti upute prema vrsti materijala tkanine.

PVC: Odjeća napravljena sa plastičnim premazom PVC-a kao što su kabanice se peru u polupraznom bubnju na 40°C. PVC ne podnosi centrifugu i ne može se sušiti u mašini za sušenje rublja. Odjeću od PVC-a  nakon što je više ne trebamo, treba odložiti i zbrinuti kao svaki drugi toksično opasni materijal.

Svila: Svila je fina tkanina, mekana, veoma sjajna, malo se gužva i ima odličan izolacijski kapacitet. Kao i ostala prirodna vlakna, može absorbovati vlažnost i zbog toga je ugodna za nositi. Ne naelektiše se. Oprati ručno ili sa nježnim deterdžentm i prigodnim programom. Nikad se ne suši u mašini za sušenje rublja.

Sportska vuna: Specijalno tretirana vuna koja hladi korisnika čak i kada je izuzetno fizički aktivan. Jednostavna za pranje. Ne previše jaka. Kombinacija materijala napravljena od poliestera i vune. Prati na 40°C. Sušiti u mašinama za sušenje rublja pri niskim temperaturama.

Vuna: Od ovce, konja, kamile, zeca i drugih krznatih vrsta. Perite rublje od vune programom za vunu. Vuna se uvija i skuplja pri čestom pranju. Vuna ne smije da se natopi. Prati programom za vunu sa blagim deterdžentima bez enzima i izbjeljivača. Vuna se može oštetiti hlorom. Vuna se može nježno centrifugirati, ali se savjetuje sušenje u mašini za sušenje rublja.

Velur: Izvorno se tkaoisključivo od svile. Danas, velur se također pravi od pamuka i viskoze. Velur je mekši od somota i plišanih tkanina. Pažljivo pratite upute prema materijalu od kojeg su napravljene.

Viskoza: Najčešće korištena u tako reći regeneracijskim vlaknima. Ugodno mekan za nositi i absorbuje vlažnost tijela poput pamučnih proizvoda. Viskoza nije tako jaka kada je mokra i puno se gužva - također se skuplja pri pranju. Prati na 60°C - mada zbog boje odjeće možda ćete morati prati na 40°C.

Mašina nježnog srca: Gorenje SensoCare generacija mašina za pranje rublja

SensoCare tehnologija će se pobrinuti za sve vrste tkanina da budu oprane na najbolji mogući način. One uvijek isporučuju optimalnu kombinaciju temperature i količine vode, vremena i broja obrtaja. Ukoliko vaše rublje zahtijeva specijalan tretman, programi za pamuk ili sintetiku se mogu namjestiti dodatno sa načinima pranja i funkcijama. 

Možda biste željeli pročitati: