Šta je efikasnije: pranje posuđa ručno ili u mašini za pranje posuđa? - Gorenje

Šta je efikasnije: pranje posuđa ručno ili u mašini za pranje posuđa?

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
24.3.2017

Pranje posuđa ručno ili pomoću mašine za pranje posuđa? Odgovori su različiti. Neko ko koristi deset ili više kompleta posuđa svaki dan ne može da zamisli život bez pouzdane mašine za pranje posuđa, dok neko ko koristi samo nekoliko tanjira dnevno smatra da nema potrebe za mašinom za pranje posuđa.

Dugo prije nego što je izmišljena mašina za pranje posuđa, ručno pranje je bio jedini način za pranje posuđa.

Danas se mašina za posuđe smatra neophodnim aparatom u kuhinji – isto kao i frižider ili pećnica.

Ako imate porodicu, mašina za pranje posuđa će vam olakšati život. Štaviše, mašina za pranje posuđa može uštediti do 10 dana vašeg vremena godišnje, koje možete provesti opuštajući se sa svojom porodicom.

Evo pet korisnih činjenica o uštedama ako brigu o posuđu prepustite mašini za posuđe.

  • Štedi novac: Pranje posuđa u mašini za pranje posuđa smanjuje račune za komunalne usluge.
  • Štedi vrijeme: Punjenje i pokretanje mašine za pranje posuđa traje neuporedivo kraće od ručnog pranja posuđa.
  • Štedi vodu: Mašine za pranje posuđa koriste samo 1/6 vode od one koja se potroši ručnim pranjem posuđa.
  • Štite od bakterija: Mašine za pranje posuđa koriste visoke temperature vode koje se ne mogu postići ručnim pranjem (medicinski tretman zaraze bakterijom može postati komplikovan, što dovodi do dužeg boravka u bolnici i povećanih troškova zdravstvene zaštite).
  • Čuva okolinu: smanjujući potrošnju vode, mašine za pranje posuđa također pomažu u zaštiti naših jezera i okeana.

Pametna statistika: ručno ili mašinsko pranje

Pošto se potrošači oslanjaju na činjenice i statistiku, evo nekih zanimljivih informacija koje daju širu sliku o svim prednostima mašina za pranje posuđa.

Statistike pokazuju da možete smanjiti svoje račune za komunalne usluge za 50 eura i uštedeti više od deset dana vašeg vremena godišnje. Mašina za pranje posuđa koristi samo 1/6 vode koja se koristi za ručno pranje, a prosječan broj bakterija u ručno opranom posuđu je približno 390 po tanjiru (mašina za pranje posuđa: jedna bakterija po tanjiru).

Također smo upoređivali potrošnju vode i energije kada smo u potpunosti napunili mašinu za pranje posuđa, što je jednako dvanaest kompleta posuđa ručno i sa mašinom za pranje posuđa. Rezultati su pokazali da je potrošnja i vode i energije mnogo veća u slučaju ručnog pranja.

Ponosni smo što imamo najefikasnije mašine za pranje posuđa.

Ispitivanjem mašine za pranje posuđa koje je sprovelo nekoliko evropskih udruženja potrošača, članovi nezavisnog Međunarodnog istraživačkog i istraživanja potrošača (ICRT), rešeno je i to pitanje: da li je ručno pranje efikasnije nego korištenje mašine za pranje posuđa ili je obrnuto?

Ispitali su 155 mašina za pranje posuđa renomiranih brendova i upoređivali ih u kategorijama relevantnim za ukupno korisničko iskustvo i jednostavnost korištenja. Najvažnija kategorija ispitivanja bila je efikasnost pranja. Pored značajnih količina čistog posuđa, rezultat testa bio je zaključak da je među svih 155 testiranih modela Gorenje SmartFlex mašina za pranje posuđa, napravljena u EU, bila najefikasnija mašina za pranje posuđa.

Možda biste željeli pročitati: