Top 5 savjeta za održavanje vaše pegle novom - Gorenje

Top 5 savjeta za održavanje vaše pegle novom

DOM SIMPLIFIED
22.1.2018

Teško da postoji danas domaćinstvo bez pegle za odjeću. Vaša omiljena odjeća je sigurno obožava. Međutim koji je najbolji način da se ovaj mali pomagač očuva u savršenom stanju?

1. Prije peglanja, provjerite vrstu tkanine, koji je obično istaknut na etiketi, i onda odaberite odgovarajuću temperaturu. Ukoliko je simbol na etiketi "• / sintetičke tkanine", koristite najniže podešenje temperature; za simbol "•• / svila-vuna", koristite srednje podešenje; za simbol "••• / pamuk", koristite višu postavku temperature. Ukoliko komadi pregrijane tkanine ostaju na površini pegle, savjetujemo vam da ih odstranite tako što ćete zagrijati površinu za peglanje dok ne postane vruća, a potom je prebrisati čistom pamučnom krpom.

2. Funkcija samočišćenja dodatno olakšava održavanje. Pri preglanju sa parom, mogu se formirati naslage kamenca, posebno kada se koristi čvrsta voda sa česme. Pojedini modeli pegla su opremljeni ketridžom sa solju. Sol modifikuje kristale kamenca tako da se formiraju manji kristali prilikom zagrijavanja vode. Ovo olakšava čišćenje nastalih nakupina. Mnogo pegli je opremljeno i sa specijalnim gumbom za odstranjivanje kamenca. U tom slučaju, deaktivirajte funkciju pare, naspite rezervoar sa vodom i ugrijte peglu. Pritisnite gumb i nježno protresite peglu iznad sudopera ili lavaboa kako biste oprali sve nečistoće. Prosječnim korištenjem pegle, ovaj postupak se preporučuje svake dvije sedmice; ukoliko je voda posebno tvrđa, onda bi se trebala čistiti mnogo češće.

3. Dodavanje sirćeta u rezervoar pegled – da ili ne? Iako sirće može da ukloni nakupine kamenca, proizvođači pegli savjetuju da se ipak ne koristi u aparatu, jer može biti agresivno za ostale dijelove pegle i može dovesti do njihovog kvarenja (šarfi i drugi unutrašnji dijelovi)

4. Šta uraditi kada pegla, zbog neadekvatnog održavanja, prestane da ispušta paru? Ukoliko je pegla začepljena sa naslagama kamenca do tog nivoa da funkcija samočišćenja više nije od pomoći, pozovite ovlašteni servisni centar.

5. Regularna zamjena filtera. Kako bi se izbjegli kvarovi u radu pegle, preporučujemo korištenje funkcije čišćenja redovno i redovnu zamjenu filtera koji omekšava vodu, ukoliko vaša pegla ima takav filter.

Gorenje pegle omogućavaju optimalno klizanje na svim vrstama tekstila i superiorne rezultate peglanja. Ukoliko imate probleme sa određenim naborima, tretirajte ih peglanjem sa JONIMA. Gorenje parne pegle opremljene su sa aluminijskim podlogom za peglanje, koja ima keramički premaz obogaćen kristalima Turmalina.

Možda biste željeli pročitati: