Učinimo održavanje rublja jednostavnim. Vodič za čisto rublje za početnike. - Gorenje
zatvori
...

Učinimo održavanje rublja jednostavnim. Vodič za čisto rublje za početnike.

KUĆNE OBAVEZE SIMPLIFIED
23.8.2018

Brinuti o rublju po prvi put u životu može biti jako zastrašujući zadatak. Sigurno ne želite da ofarbate vaše košulje u ružičastu boju ili da se vaši džemperi skupe i smanje. Zato smo zamolili naše stručnjake da sastave jednostavan vodič koji će vas u kratkom vremenu pretvoriti u profesionalce!

Sortirajte rublje. Možda ste već čuli za ovaj savjet: prije pranja trebali bi da sortirate rublje prema boji i materijalima (svijetlo i šareno, osjetljivo). Ovo će vam pomoći da perete rublje na prikladnoj temperaturi i da koristite različite cikluse pranja bez da oštetite nešto od rublja.

Čitajte upute o održavanju sa etiketa. Neko rublje se čisti samo suho, dok srugo podnosi samo ručno pranje, a opet neko i nije toliko osjetljivo. Sortirajte ga i perite prema instrukcijama sa etiketa. Vaša mašina ima savršen program za svaki komad rublja. Međutim, ukoliko neki komad odjeće zahtijeva suho čišćenje, možda je najbolje da posjetite najbližu radnju koja pruža takvo čišćenje.


Prethodno tretirajte mrlje. Prije nego rublje stavite u mašinu za pranje, provjerite da li ima mrlje. Mnogo ih je lakše odstraniti ako ih prethodno tretirate sa sredstvom za otklanjanje mrlja.

Nemojte prepuniti mašinu za pranje. Rublje treba prostor kako bi se kretalo u bubnju kako bi se postigli najbolji rezultati pranja. Ako stavite previše rublja u mašinu, može se desiti da neće biti tako čisto kako bi trebalo da bude.

Odaberite odgovarajuću temperaturu vode. Možete koristiti toplu vodu (60-95°) za peškire, posteljinu, kuhinjske krpe i svo ostalo rublje koje nije osjetljivo. Topla voda (40-60°) je najbolja za bijelo i svijetlo rublje, a hladnija voda  (30° i manje) za šareno ili crno rublje. Ukoliko niste sigurni uvijek možete provjeriti etiketu.

Koristite deterdžent i omekšivać. Nemojte pretjerati sa količinom deterdženta. Više deterdženta ne znači i čišće rublje. Pročitajte instrukcije na ambalaži deterdženta ili još bolje, investirajte u mašinu za pranje rublja koja će vam pomoći da pronađete pravilnu dozu. Ukoliko svoje rublje volite da bude mekano i prhko, možete dodati fabrički omekšivač ili malo sirćeta.

Nemojte ostavljajti vlažno rublje dugo u mašini za pranje. Izvadite mokro rublje iz mašine za pranje i osušite ga što je prije moguće nakon što je proces pranja završen. U protivnom, rublje može poprimiti neprijatan miris.
 
Sušiti na zraku ili u mašini za sušenje rublja. Ukoliko niste sigurni koje rublje možete, a koje ne, sušiti u mašini za sušenje rublja, pogledajte ovaj kratki vodič.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene kako bi obavile sav prljavi posao na efektivan, jednostavan i ekološki način.

WaveActive mašine za pranje koriste savremenu tehnologiju čišćenja:

  • Jedinstveno dizajnirani bubanj sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, te na taj način osigurava optimalne rezultate pranja
  • SteamTech za efikasno namakanje i razbijanje prljavština

Možda biste željeli pročitati: