Kako smanjiti vrijeme pred ekranom djeci tokom godišnjeg odmora? - Gorenje

Kako smanjiti vrijeme pred ekranom djeci tokom godišnjeg odmora?

Kako smanjiti vrijeme pred ekranom djeci tokom godišnjeg odmora?

PORODICA SIMPLIFIED
29.5.2020
U savremeno doba tehnologije, okruženi smo ekranima. Međutim većina nas se sjeća kako smo prije provodili svoja ljeta: provodili smo više vremena napolju sa prijateljima, trčali, penjali se, otkrivali. Lako je uperiti prst u današnju djecu i optuživati ih zašto ne rade isto kao mi. Ali budimo iskreni - ako bi smo i mi bili na njihovom mjestu u današnja vremena, da li bi se mogli odmaći od ekrana? Vjerovatno ne bismo. I dok nemamo uticaj na savremeni svijet, postoje neke strategije kojima možemo pomoći da smanjimo vrijeme koje djeca provode pred ekranima.
 
Upišite ih u ljetne kampove
 
Upišite svoju djecu u ljetne kampove i slične aktivnosti. Kada su djeca u društvu sa organizovanim aktivnostima i pod supervizorstvom odraslih, neće im biti dosadno i neće posezati za svojim telefonima. Ukoliko odaberete odgovarajući kamp, vaša djeca će moći naučiti nešto novo, baviti se sportom i stvoriti nova prijateljstva. Razgovarajte sa djecom o tome šta bi voljeli i odaberite im aktivnosti. Neka sami kreiraju svoje prave ljetne uspomene!
 
Porodične sportske aktivnosti
 
Držite se principa da svako treba da isproba nove stvari jer svi imamo jedan život da živimo. Djeca će biti oduševljena, a isto tako ćete biti i vi i vaš partner. Splavarenje, biciklizam, hajking, penjanje, ronjenje... Samo razmislite - mogućnosti su brojne.
 
Budite uzor
 
Zapamtite da ste vi najveći uzor svom djetetu. Ukoliko uvijek razgovarate na telefon, ili ste stalno za računarom ili ispred TV-a, vaše dijete će shvatiti takvo ponašanje kao normalno. Zato, postavite sami sebi ograničenja.
Postavite vremenska ograničenja
 
Ukoliko možete, postavite vremensko ograničenje svom djetetu koliko dugo može koristiti uređaje. Ukoliko se dijete ne pridržava postavljenih pravila, onda možete provjeriti da li određeni uređaj ima takozvani "Roditeljski način rada" kojim možete postaviti ograničenja korištenja.
 
Odredite prostorije u domu u kojem nije dozvoljeno koristiti uređaje
 
Možete jednostavno odrediti pravila da neke ili sve uređaje ne bi smjeli koristiti u kupatilu ili za stolom za kojim ručate. Onda bi se svi trebali pridržavati tog pravila.
 
U prostorijama u kojima se mobilni uređaji i komjuteri mogu koristiti, definišite pravilo "samo jedan ekran u upotrebi". Ne dozvoljavajte da vaša djeca koriste telefon i kompjuter istovremeno dok gledaju TV. Isto se odnosi i na odrasle. Ukoliko gledate film sa djetetom, ostavite svoj telefon.
 
Zaboravite na telefon tokom godišnjeg odmora
 
Odmori su vrijeme da otkrijete svijet i iskusite nove stvari, a ne da ga provedete igrajući video igrice ili razgovarati na četu. Donesite društvene igre, knjige i planirajte mnoštvo interesantnih aktivnosti za djecu, kako bi zaboravili na svoje telefone i tablete.
 
Borba protiv prekomjerne upotrebe ekrana može biti teška i za djecu i za roditelje, ali imajte na umu da konstantno izlaganje ekranima može imati utjecaj na njihovo uspostavljanje društvenih kontakata, samostalnost i genijalnost.

GardenFresh kombinovani frižideri. Pravi za tebe.

Odabir novog kombinovanog frižidera traži veliku posvećenost. Možda ćete željeti jednog koji će osvježavati duže vremena, ili jednog koji će se prilagoditi svim vašim potrebama. Sa naprednim karakteristikama, koje će omogućiti svježinu prilagođenu vašim zahtjevima, GardenFresh je onaj kojeg ste oduvijek tražili.

AdaptTech - prilagođava temperaturu vašim navikama korištenja i produžava svježinu vaših namirnica

IonAir with MultiFlow 360° - jonizirani zrak odstranjuje neprijatne mirise i održava hranu u savršenom obliku

Convert FreshZone - pretvara ladicu za meso kako biste u njoj mogli čuvati voće i povrće svježim duži period

Možda biste željeli pročitati: