Kuhanje sa djecom - Gorenje
zatvori
...

Kuhanje sa djecom

PORODICA SIMPLIFIED
6.1.2017

Većina djece voli da kuha: da umiješaju svoje prste, da se uprljaju, a puno je i prostora za njihovu kreativnost, da ne spominjemo osjećaj uspjeha na kraju. To je i zabava!

Odvojite vrijeme

Očekujte da će sve trajati duže nego uobićajno. Zato odvojite dodatno vrijeme za kuhanje i imajte na umu, posebno kod mlađe djece, da je put mnogo zabavniji od same destinacije!

Planirajte unaprijed

Odaberite adekvatan recept, neki u kojem će uživati i koji ima više zadataka koji su u skladu sa njihovim godinama. Pobrinite se da imate sve sastojke i opremu spremne. Ukoliko je potrebno, napravite i neku pred pripremu prije nego ih pozovete da vam pomognu.

Napravite mini stanicu za kuhanje

Neka sjednu na stol ili radnu ploču, udaljeni od izvora toplote, kako biste pripremili večeru sa minimalnim kretanjem.

Dajte djeci malu stolicu kako bi imali dobar pogled, i dajte im njihov posebni prostor za radnom pločom bez staklenog posuđa, jaja, ribe ili oštrih predmeta (uključujući sprave za guljenje i rende!). Tako će se više osjećati uključenima i da oni kontrolišu stvari. Zabavite ih sa sigurnim stvarima kako bi ih sklonili od hvatanja vaših oštrih noževa ili sirove piletine iz dosade.

Pustite da dođe do nereda

Kuhanje je aktivnost usljed koje se napravi nered – a kada se uključe i djeca onda nereda mora biti još više. Umanjite štetu tako što ćete staviti plastičnu foliju na pod ili pleh ispod njihove stanice rada. Ali više ćete se zabaviti i uživati ako se samo opustite i kasnije sve skupa zajedno počistite. Uključivanje djece u čišćenje će učiniti ovo iskustvo još ugodnijim za sve - i naučit ćete ih dodatnim važnim životnim vještinama.

Pričajte što više

Dok kuhate, pričajte o sastojcima i njihovom porijeklu, o procesu kuhanja i tehnikama. Budite iskreni. Govedina je od krave. Svinjetina je od svinje. Jabuke su zrele u jesen. Ne zaboravite i na higijenu: pobrinite se da operu ruke prije i između dodirivanja sirovih i kuhanih ili gotovih jela.
 
Nemojte biti Gordon Ramsey prema njima

Uključite djecu samo onoliko koliko ona to žele biti. Punjenje raviola može biti zabavno samo minutu, ali poslije nekoliko pokušaja, to može biti dosadno za najmlađe. Nemojte očekivati kulinarsko savršenstvo.

Prihvatite činjenicu da sva djeca i ne vole baš da kuhaju. Vaša djeca koja ne vole da kuhaju ipak mogu doprinjeti pripremi obroka tako što će oprati sastojke, isprati posude, postaviti stol, i isprobati svako jelo kako bi donijela odluku o dodavanju potrebnih začina.

Privatna fabrika savršenih okusa: ugradbene pećnice

HomeMade oblik Karakterističan zaobljeni oblik je jedna od najkorisnijih karakteristika Gorenje pećnica. Inspirisana tradicionalnim pećima na drva, one omogućavaju da se vruć zrak kreće okolo jela slobodno. Pošto se hrana zagrijava ravnomjerno sa svih strana, jela su uvijek savršeno pripremljena: hrskava izvana i sočna iznutra.

Možda biste željeli pročitati: