Lista kućnih poslova i zadataka za idealnu porodicu - Gorenje

Lista kućnih poslova i zadataka za idealnu porodicu

PORODICA SIMPLIFIED
31.12.2020

Januar mjesec je sav u počinjanju novoga, novih projekata, obećanja, ciljeva i naravno porodičnih kućnih obaveza. Pomažući u kući, djeca uče veoma važne životne vještine, postaju društveno korisni, i osjećaju se generalno sposobnijima. Radeći sve poslove kao porodica jačamo naše porodične veze.

Prvo i najosnovnije - priprema porodičn eliste obaveza. Razgovarajte o istoj zajedno sa djecom. Zapišite svaku ideju, diskutujte o tome, i napravite odabir. Kreiranjem porodične tabele kućnih obaveza svaki član domaćinstva će uraditi svoj dio u održavanju vašeg doma čistim i organizovanim. Sa raspoređivanjem i podjelom većih zadataka na sve ukućane niko neće biti preopterećen.

Manji zadaci, manji otpor

Djeci, posebno tinejdžerima, pojedini kućanski poslovi mogu biti prezahtjevni ili nepotrebni i roditelji mogu naići na određeni otpor. Ovakve situacije se najbolje izbjegavaju sa planiranjem i objašnjenjem. Dobra ideja je da raščlanite obaveze i da je rasporedite na dnevne, sedmične i mjesečne liste. Jednom kada djeca vide koliko zaista malo vremena i obaveza je potrebno da se ispuni određeni zadatak, čišćenje doma više neće biti problem.

Šta kažete na kolo sreće sa radnim kućnim obavezama?

Uključivanje djece može biti još lakše tako što ćete napraviti kolo sreće sa popisanom listom kućnih zadataka. Pošto su neki poslovi lakši za djecu (kako bi naučili) počnite sa tim.
 
Na primjer, jednostavniji dnevni ili sedmični zadaci su pranje suđa, iznošenje smeća, hranjenje kućnih ljubimaca, zalijevanje biljaka i sl. Možete napraviti kolo sreće za dnevne i sedmične zadatke. Možete napraviti i zajedničko kolo sreće za sve članove porodice. Ili, možda, da djeca imaju svoju listu, a roditelji drugu. Gdje postaviti kolo sreće sa listom zadataka? Postavljanje na vrata frižidera je dobra ideja - vjerovatno svaki član domaćinstva će tu proći tokom dana.

Pratite realizaciju zadataka

U početku, roditelji će morati uraditi više posla i praćenja. Kako biste se uvjerili kako zadatke obavljaju vaša djeca. Naravno po potrebi trebate ih korigovati. Budite strpljivi. Niko nije rođen pametan, sve smo morali naučiti. Ukoliko su djeca napravili nered ili zadatak izvršili pogrešno, blago objasnite u čemu je problem i kako da ispravno izvrše svoj zadatak. Ne zaboravite pohvaliti djecu kada obave svoj posao kako treba.

Povratne informacije su važne

Roditelji bi trebali slušati svoju djecu šta imaju da kažu o kućnim obavezama. Nije svaka žalba nastala kao posljedica ljenosti ili manjka energije. Djeca također imaju ideje. Ponekad čak izvrsne. Naučite svoju djecu kako da operu posuđe, koriste mašinu za pranje posuđa, možda čak i mašinu za pranje rublja. Znamo, da vas ta pomisao plaši. Jednom kada djeca dovoljno narastu, oni će znati šta visoka temperatura i previše deterdženta može napraviti vašem rublju i da se svi džepovi moraju isprazniti prije uključivanja mašine.

Bacajte kockice

Još jedna interesantna ideja, vrijedna implementiranja, da imate listu dnevnih zadataka i da odredite pomoću bacanja kockica ko će uraditi koji zadatak. Čak još bolje, ukoliko je manje od 6 dnevnih zadataka, rezervišite broj šest za oslobađanje od obaveza. Kada dijete (ili roditelj) baci kockicu na broj šest on taj dan ne mora da radi ništa. Naravno svaki broj se računa samo jednom, ko baci prvi kockicu sa tim brojem.

Stvaranje vrijednosti

Svaki roditelj želi naučiti svoje dijete ili djecu vrijednostima posla i rada. To je razlog zašto su kućni zadaci tako važni. Doprinos u obavljanju kućnih obaveza, u bilo kojem obliku, će kod vaše djece izazvati osjećaj pripadanja i svrhe, a i vi ćete biti ponosni roditelji.

Gorenje WaveActive mašine za pranje rublja su napravljene da obave sav prljavi posao na efikasan, jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

WaveActive karakteristike pranja donose sljedeće savremene tehnologije pranja:

  • Jedinstveno dizajnirani bubanj sa specijalnim valovitim 3D rebrima za najnježniji tretman tkanina
  • IonTech koji koristi snagu jona, i time obezbheđuje optimalne rezultate pranja
  • SteamTech koji efikasno natapa i razgrađuje zaprljanja

Možda biste željeli pročitati: