Ljetni izazov: Izlet bez otpadaka - Gorenje

Ljetni izazov: Izlet bez otpadaka

PORODICA SIMPLIFIED
24.6.2020
Izlet ili bilo koja vrsta proslave skoro uvijek završava sa velikom količinom otpada. Zbog toga morate dodatno da počistite i iznesete svo smeće. Pitamo se da li izlet može da bude događaj bez ikakvog otpada? Pokušajmo minimizirati otpad, pa da započnemo?

Odlaganje papira

Započnimo sa osnovama. Gdje biste trebali odložiti papirni tanjir (naravno da ne koristimo plastični)? Većina ljudi ga baca u smeće za papir. Ali on tu ne pripada! Korišteni papirni tanjiri bi se trebali odložiti kao organski otpad. Zašto? Papir se razgrađuje, kao i hrana. Prema fabrikama koje se bave otpadom, organski otpad se termalno tretira i tako se stvara kompost. Ne samo tanjiri, također i čaše i pribor za jelo koji je izrađen od bio-razgradivih materijala.

Kupujte na veliko, koristite stvari koje se mogu reciklirati

Šta je sa stvarima koje nisu razgradive poput papira? Nakon što završite sa izletom uglavnom ostaju konzerve, boce i pakovanja. Čak je i to sve moguće zbrinuti. Ukoliko niste baš veliki ljubitelj razdvajanja otpada - samo pomislite na niže račune za otpad! 
Možete također bolje planirati svoj izlet. Pivo i vino se može naručiti u buradima, jer se burad mogu vratiti proizvođaču/prodavnici. Sokove možete napraviti sami ili kupiti u staklenkama tokom okupljanja. Da, staklo je malo teže, ali je to dobar kompromis jer nema negativan uticaj na okoliš. Boce se mogu ponovo koristiti ili reciklirati. A kada pijete sa slamkama, koristite papirne ili metalne slamke umjesto plastičnih.

Da li su dekoracije također "zelene"?

Da li još uvijek ukrašavate sve balonima? Da li znate gdje oni završe? Potrebno je mnogo vode i energije da bi se napravili baloni, koji se onda samo koriste nekoliko sati prije nego završe u poljima, gdje će im trebati godine da se razgrade.

Ali to ne znači da dekoracija ne dolazi u obzir. Imamo nekoliko ideja! Možete koristiti jednostavno žicu i pričvrstiti fotografije na nju - svi će uživati gledati u njih.  Druga ideja je da se koriste sitne ukrasne trakice od tkanine. To izgleda zabavno i mogu se ponovo koristiti. Možete se potruditi i sami ih napraviti! 

Budite uporni

Smanjenje otpada je proces. Svaka, pa i najmanja promjena je veliko korak ka naprijed. Pokušajte živjeti sa manje otpada, i uživat ćete u tome.
GardenFresh kombinovani frižideri. Pravi za tebe.
Izbor novog frižidera je veliki korak. Vama je potreban pravi, koji će dugo održati svježinu, koji će se prilagođavati svim vašim potrebama. Sa naprednim funkcijama koje osiguravaju svježinu i prate vaše potrebe, GardenFresh je pravi izbor.

AdaptTech – prilagođava temperaturu prema vašim navikama i produžava svježinu hrane
IonAir with MultiFlow 360° -  jonizirani zrak uklanja neželjene mirise i čuva hranu u savršenom stanju
Convert FreshZone – konvertuje namjenu ladice za meso, kako bi voće i povrće ostali svježi duže vremena

Možda biste željeli pročitati: