Kako projektovati - Gorenje
zatvori
...

Kako projektovati

Kuhinja je prostor u kojem boravimo puno vremena i zato nam mora odgovarati u potpunosti. Projektovanje kuhinje može biti dugotrajan i temeljan postupak. Za lakše projektovanje pripremili smo vam nekoliko savjeta koje je preporučljivo poštovati.

1. Mjerenje prostora

Prije nego li se prihvatite projektovanja kuhinje važno je temeljno premjeriti prostoriju što će spriječiti brojne moguće poteškoće prilikom montaže kuhinje.
Preporučujemo da izradite skice svih zidova i da ucrtate gdje se nalaze prozori, vrata, grejna tijela, izbočine na zidu kao i električni i vodovodni priključci. Treba izmjeriti udaljenost između zidova (udaljenost A, B) i visinu do plafona (udaljenost C). U dijelu gdje je predviđeno postavljanje kuhinje neka udaljenost između zidova bude izmjerena na sva tri mjesta (A1, A2, A3) po visini. Udaljenost mjerite odmah uza zid a preporučujemo mjerenje iste udaljenosti još i cca 60 cm od zida (udaljenost M). Izmjerite i sve udaljenosti do prozora, vrata i drugih arhitektonskih elemenata (udaljenosti D, E, F, G) kao i udaljenosti do instalacijskih priključaka (H, J, K, L).

Kod projektovanja kuhinje važno je provjeriti ugao zidova kako je to prikazano na donjoj skici.

2. Radni trougao

Kod projektovanja kuhinje poštujte radni trougao za koji vrijedi da zbir udaljenosti između tri glavna i radna centra (frižider, sudoper, ploča za kuhanje) ne iznosi više od 6,6 m.

3. Prikladna visina radne površine

Kuhinje Gorenje imaju tri visine podnožja: 10, 15 ili 20 cm. Preporučljiva konačna visina radne površine je 86 ili 91 cm. Izbor odgovarajuće visine zavisi od visine korisnika.
Visina radne površine za sjedeći posao i za ljude koji koriste invalidska kolica je niža. Položaj mora biti niži a visina svakako zavisi od tipa invalidskih kolica. Primjerena visina je između 70 i 85 cm.

4. Praktično, udobno, pregledno i dostupno

Ladice u donjem nizu omogućavaju bolju preglednost sadržaja. Njihova prednost je i u tome što se ne treba saginjati što nije moguće kod ormara sa policama.

Kod ladica s mehanizmom za potpuno izvlačenje puno je bolja preglednost sadržaja i dostupnost po cijeloj dubini ladice.
Savremena ugaona rješenja s izvlačivim policama omogućavaju lakši pristup sadržaju ormara.
Preporučujemo postavljanje ugradne pećnice na više mjesto jer to smanjuje broj pokreta u sagnutom položaju. Rad u kuhinji je sigurniji i korisniku prijatniji.
Tri različita sistema podiznih vrata gornjih elemenata nude korisniku veliku udobnost kod otvaranja vrata, dobru preglednost i sigurnost za vrijeme rada.

5. Sigurnost u kuhinji

Sigurnost u kuhinji je vrlo važna a utoliko više ako su prisutna djeca. U tu svrhu nude se kuhinje sa zaobljenim stranicama, zaokruženim uglovima radnog pulta i ergonomski oblikovanim ručicama.
Vrata vitrina i staklene police su od kaljenog stakla koje ima povećanu otpornost na lom. U slučaju razbijanja, takvo se staklo razleti na male komadiće koji su bitno manje opasni od komada razbijenog običnog stakla.
Svi visoki elementi pričvršćeni su za zid pomoću ugaonika kako bi se spriječilo njihovo prevrtanje.
Za veću sigurnost i lakši rad u kuhinji vrlo je važno i odgovarajuće osvjetljenje radnog prostora, posebno prostora za pripremu hrane. U tu svrhu nude se gornji elementi čije svjetlosno dno omogućava ravnomjerno osvjetljavanje radne površine. Druga mogućnost je svjetiljka s okretnim rasvjetnim tijelom sa kojim svako može individualno prilagoditi smjer svjetlosnog snopa.