Uputstva za održavanje i upotrebu - Gorenje
zatvori
...

Uputstva za održavanje i upotrebu

Kupovinom »Kuhinje Gorenje« odlučili ste se za visokokvalitetni proizvod. Kuhinja je proizvod koji je dnevno izložen različitim opterećenjima i zato kuhinjski namještaj, kao i ostali namještaj, zahtjeva odgovarajuću njegu. Kako bi se što duže očuvala vrijednost vaše kuhinje, trebate poštovati priložena uputstva za njegu.

Uopšteno

U kuhinji, bez obzira na to jesu li površine od masivnog drveta, furnirane, lakirane, obložene PVC folijom ili izrađene od iverice i oplemenjene melaminskom folijom, ne smije se upotrebljavati tečna sredstva za čišćenje, voskovi ili emulzije koji sadrže sitne čestice pijeska - abrazivna sredstva ili rastvarači. Sredstva za čišćenje ne smiju sadržavati aceton, hlorovodonična jedinjenja, nitro rastvarače ili razređivače s prefiksom "tri" ili "tetra". Ni u kom slučaju nemojte koristiti krpe s mikrovlaknima ili aparate na vruću paru.

Zaštitna samoljepljiva folija, kojom je zaštićena površina visokosjajnih lakiranih, folijom obloženih vrata, uklanja se neposredno prije završne fine montaže kuhinje.

Kombinacije različito oplemenjenih površina (PVC folija je nalijepljena ili je ploča oplemenjena melaminskom folijom, …) mogu uzrokovati odstupanja boja koja ne mogu biti razlog za reklamaciju.

»Kuhinje Gorenje« su izrađene u skladu s evropskim standardima kvaliteta i dizajnirane su u saradnji s najvećim evropskim proizvođačima kuhinjskog namještaja. Kvalitet površina ocjenjuje se pri dnevnoj svjetlosti i udaljenosti 70 cm. Na svim površinama je prema tim standardima dozvoljen određen broj grešaka (mrlje, prljavština, ogrebotine, otisci); na ukupnoj površini do 10 mm²/m². Dopušteno je i minimalno dimenzionalno odstupanje i izvijanje vrata (maks. 1,5 mm/m¹).

U slučaju da su vrata i stranice elemenata izrađeni od masivnog drveta i furnira, moguća su, zbog prirodnih materijala, određena odstupanja u strukturi i boji koja ne mogu biti predmet reklamacije. Isto je tako moguće određeno, maks. 5 %-tno, odstupanje od osnovnog uzorka boje kod lakiranih površina i površina oplemenjenih PVC i ABS folijama. Promjenu boje može uzrokovati i snažna i dugotrajna izloženost sunčevom svjetlu.

Pobrinite se da prostor u kojemu kuhate bude odgovarajuće provjetren i neka vam kuhinjska napa bude uvijek uključena. Uprkos kvalitetnim materijalima i odgovarajućoj površinskoj zaštiti moguće je da povišena temperatura i para kod prelaza na ormarima, vratima i rubovima dugoročno uzrokuju oštećenja. Kuhinjska napa s kućištem izrađenim od drveta ili sa folijama obloženim drvenim materijalima, nije preporučljiv u kombinaciji sa plinskim ili šporetom na čvsta goriva. Oštećenja koja su uzrokovana nepravilnom upotrebom ne mogu biti razlog za reklamaciju.

 

Otvarajte mašinu za pranje posuđa uvijek najmanje 30 minuta po završetku rada. Kod prijevremenog otvaranja s vremenom se na površinama, na koje djeluje vrućina i para, pojave uprkos upotrebi kvalitetnih i odgovarajućih materijala oštećenja i promjene boje (vrata, dijelovi oboda, rubovi, donja strana radne ploče). Oštećenja uzrokovana nepravilnom upotrebom ne mogu biti razlog za reklamaciju.

Redovno provjeravajte mjesta koja su bila zatvorena silikonom (ugaoni spojevi radne ploče, izrez kod sudopera, …). Kod čišćenja treba pripaziti da se ti spojevi ne oštete – u slučaju oštećenja treba ih obnoviti. Moguće reklamacije koje su posljedica slabog zatvaranja silikonom nisu opravdane. Kod čišćenja kuhinje nemojte upotrebljavati visokopritisne aparate za čišćenje ili vruću paru.

Vrata oplemenjena vještačkim masama

Vrata oplemenjena (dekorirana iverica) ili folijom obložena sa vještačkim masama (PVC folija) čiste se kućnim sredstvima za čišćenje ili najbolje toplom vodom, s malo sredstva za pranje posuđa i mekom pamučnom krpom. Prljavštinu treba očistiti prije nego se osuši. Vlagu odnosno vodu koja ostane na površini nakon čišćenja treba odmah obrisati mekom suhom krpom. Tvrdokorne mrlje kao npr. masne kapljice ili ostatke ljepila možete ukloniti uobičajenim kućnim sredstvima za čišćenje. Opreza radi, prije upotrebe isprobajte sredstvo za čišćenje na unutrašnjoj, manje vidljivoj strani.

Sredstva za poliranje, gruba i abrazivna sredstva za čišćenje, tvrde, oštre spužve i četke kao i krpe s mikrovlaknima nisu preporučljive za čišćenje vrata oplemenjena vještačkim masama. Izbjegavajte sredstava za čišćenje koja sadrže aceton, hlorovodonična jedinjenja, nitro razređivače, razređivače čiji nazivi započinju sa »tri« ili »tetra«.

Masivna i furnirana vrata

Drvo je prirodan, živi materijal. Odstupanja boje i strukture te promjene boje zbog duže izloženosti svjetlosti i sunčevim zracima su kod prirodnih materijala očekivana i nisu predmet reklamacije.

Masivna i furnirana vrata uglavnom nisu zahtjevna za održavanje jer su lakirana visokokvalitetnim lakovima. Prljavštinu i mrlje treba očistiti prije nego se osuše. Za čišćenje upotrebljavajte lako navlaženu pamučnu krpu; čistite uvijek u smjeru drvenih vlakana. Nakon čišćenja mokrom krpom obrišite preostalu vlagu što prije suhom krpom, prvenstveno iz profila, uglova i ivica.

Usprkos kvalitetnoj površinskoj obradi, u ekstremno vlažnim ili suhim prostorijama dolazi do promjene strukture drveta (nabreknuća, skupljanja i raspucavanja). Zato se treba pobrinuti za uravnoteženu klimu u prostoriji (temperatura od 17 do 24 ºC i vlaga između 45 i 50 %).

Lakirana vrata

Površine lakiranih vrata su pažljivo obrađene sa više slojeva visokokvalitetnih poliuretanskih i akrilnih lakova. Najpreporučljivije je da se čiste uobičajenim sredstvima za čišćenje ili, najjednostavnije, toplom vodom s malo sredstva za pranje posuđa i mekom pamučnom krpom. Prljavštinu treba očistiti prije nego se osuši. Vlagu odnosno vodu koja ostane na površini nakon čišćenja treba odmah obrisati mekom suhom krpom. Tvrdokorne mrlje kao npr. masne kapljice ili ostatke ljepila možete ukloniti uobičajenim kućnim sredstvima za čišćenje. Opreza radi prije upotrebe isprobajte sredstvo za čišćenje na unutrašnjoj, manje vidljivoj strani. Odvajanje odnosno ljuštenje laka, koje je posljedica trošenja kroz upotrebu, ne uvažava se kao reklamacija.

Sredstva za poliranje, tvrde, oštre spužve i četke i krpe s mikrovlaknima nisu primjerene za čišćenje lakiranih vrata. Izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže aceton, hlorovodonična jedinjenja, nitrorazređivače, razređivače čiji nazivi započinju s »tri« ili »tetra«.

Čišćenje elemenata

Za čišćenje elemenata, polica i ladica upotrebljavajte vlažnu krpu i tekuće sredstvo za pranje posuđa ili stakla. Ako su krpe previše mokre, voda može prodrijeti u pukotine i postoji opasnost od bubrenja površine. Vlagu odnosno vodu koja ostane na površini poslije čišćenja treba odmah obrisati mekom suhom krpom.

Sredstva za poliranje, tvrde, oštre spužve i četke te krpe s mikrovlaknima nisu preporučene za čišćenje vrata oplemenjene vještačkim masama. Izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže aceton, hlorovodonična jedinjenja, nitrorazređivače, razređivače čiji nazivi započinju sa »tri« ili »tetra«.

Direktna vrućina i vruća para, koji izlaze iz aparata kao što su grijalica vode, automat za kafu, toster, kuhalo za jaja, itd, u slučaju dugotrajnog djelovanja uzrokuju oštećenja na stranicama ormara, rubovima i vratima. Zato takve aparate ne treba postavljati ispod gornjih elemenata.

Ručice

Ručice su po prirodi stvari svakodnevno u upotrebi i vrlo su opterećene iz razloga što se njihova upotreba ne može izbjeći. Njeguju se kao i vrata oplemenjena vještačkim masama.

Radne ploče

Sve naše radne ploče zadovoljavaju »EU« smjernice za »Upotrebu kuhinjskih radnih ploča«. Radne ploče u kuhinji izložene su velikim opterećenjima, posebno prednji rubovi. Istrošenost istih kod dugotrajne i učestale upotrebe ne može biti razlog reklamacije. Jednako su tako na tamnijim, jednobojnim radnim pločama tragovi upotrebe odnosno habanja vidljiviji nego na višebojnim radnim pločama. I ta okolnost ne može biti razlog za reklamaciju.

Jedinstvena površina radne ploče, koja nije nigdje otvorena odnosno prekinuta, 100 % je otporna na vlagu.

Kod ugradnje radne ploče svi su spojevi stručno zatvoreni. Usprkos tome ne savjetujemo postavljanje automata za kafu, grijalica vode ili aparata tamo gde postoji opasnost od ulaska vode u spojeve i preporučujemo da se prosuta voda odmah ukloni.

Otvarajte mašinu posuđa uvek najmanje 30 minuta po završetku pranja.

Kod prijevremenog otvaranja, na površinama na koje djeluju vrućina i para, s vremenom se uprkos upotrebi kvalitetnih i odgovarajućih materijala pojave oštećenja i promjene boje (vrata, dijelovi oboda, rubovi, donja strana radne ploče).

Oštećenja kojima je uzrok nepravilna upotreba ne mogu biti razlog za reklamaciju.

Radne ploče oplemenjene melaminom

Radne ploče oplemenjene melaminom najbolje ćete očistiti uobičajenim sredstvima za čišćenje odnosno toplom vodom, sredstvom za pranje posuđa i mekom pamučnom krpom. Mrlje na ploči treba ukloniti odmah kako se ne bi sasušile. Izbegavajte moguću vlagu i stoga nakon čišćenja obrišite mokru površinu suhom krpom. Tvrdokorne mrlje kao npr. masne kapljice ili ostatke ljepila možete ukloniti uobičajenim kućnim sredstvima za čišćenje. Opreza radi, prije upotrebe isprobajte sredstvo za čišćenje na manje vidljivom mjestu. Gruba ili abrazivna sredstva za čišćenje, tvrde i oštre spužve i četke te krpe s mikrovlaknima nisu preporučljive za čišćenje radnih ploča. Isto tako nemojte koristiti sredstava za čišćenje koja sadrže aceton, hlorovodonična jedinjenja, nitrorazređivače ili razređivače čiji nazivi započinju s »tri« ili »tetra«!

Sudoper »siligor«

Sudoper siligor možemo čistiti uobičajenim kućnim sredstvima za čišćenje, sredstvima za pranje posuđa i sredstvima koja sadrže sitne abrazivne čestice kao i spužvom za pranje sudova. Fleke od kamenca sa površine sudopera uklanjamo sredstvima za uklanjanje kamenca. Nakon čišćenja površinu isperite čistom vodom i obrišite na suho.

Iako je površina otporna na ogrebotine i udarce, treba sprječiti padanje oštrih predmeta na površinu sudopera i odlaganje vrućih posuda direktno s ploče za kuhanje na površinu sudopera.