Na sajmu IFA premijerno predstavljena najnovija aplikacija iz Gorenja - GreenConnected - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Srijeda, 15. septembar 2010

Na sajmu IFA premijerno predstavljena najnovija aplikacija iz Gorenja - GreenConnected

Na sajmu IFA premijerno predstavljena najnovija aplikacija iz Gorenja - GreenConnected

Objedinjava inovativnu visoku tehnologiju i naglašenu svijest o štednji energije

GreenConnected, najnovija aplikacija iz Gorenja i njena premijera na sajmu IFA 2010 originalno je unapređenje postojećeg sistema iGorenje za daljinski rad i upravljanje spojivih aparata. GreenConnected aplikacija omogućava korisnicima nadzor stanja pojedinačnih aparata s udaljenih mjesta i koordinaciju njihovog rada. Ističe se inovativnim konceptom uštede energije nazvanon PowerManagement koji tempira cikluse rada aparata kako bi optimalizirao potrošnju energije.

Gorenje je proširilo postojeći korisnički interfejs iPad-optimiziranog iGorenje sistema tako što mu je dodata opcija pametnog upravljanja energijom. Nadalje je skup naprednih spojivih aparata, zasad se to odnosi samo na mašinu za pranje rublja i pećnicu, proširen kako bi uključivao frižider s dosad jednom uzbudljivom novinom: baterijom koja se puni za vrijeme kada je struja jeftinija i kasnije koristi kada je struja skuplja.

Inovativni koncept štednje energije PowerManagement

Inovativna aplikacija GreenConnected ugrađena u sistem iGorenje prepoznatljiva je po svojoj sposobnosti praćenja parametara takozvanih pametnih mreža.
Ove mreže uključuju pametne mjerače koji, na temelju strujnog opterećenja mreže, dijele dan u niz intervala od po nekoliko sati na koje se odnosi neki iznos potrošnje. Stoga ovi mjerači nude cijeli niz novih opcija, uključujući isključivanje napajanja struje nekoj udaljenoj lokaciji i uvođenje alternativnih metoda plaćanja (npr. pretplatnička usluga).

Sistem iGorenje i aplikacija GreenConnected koriste informacije koje pribavljaju pametni mjerači kako bi se mjerilo vrijeme rada aparata i osiguralo da oni budu uključeni za vrijeme jeftinije električne energije. Ovaj unaprijeđeni sistem iGorenje za daljinsko upravljanje pranja, kuhanja i hlađenja omogućava poboljšanje učinkovitosti potrošnje električne energije do 25 posto.

Hlađenje akumuliranom energijom

Aparati za hlađenje Gorenje sada imaju i izvanredno novo svojstvo. Uparena s kompleksnim kompresorom, posebna se baterija puni za vrijeme jeftinije struje kako bi omogućio frižideru da radi ekonomičnije za vrijeme skuplje struje kao i da radi u slučaju nestanka struje.

Sada i korisnički interfejs mašine za pranje rublja uključuje novu naprednu funkciju koja omogućava da korisnik uštedi još više energije. "Temeljeći se na trenutačno dodijeljenoj nazivnoj snazi, pametni će sistem za uštedu energije korisniku predložiti da izabere neki ekonomičniji program pranja ili da odgodi ciklus pranja," objašnjava g. Sašo Vinkovič iz programa Gorenje Point, dodajući: "Ustvari, električni i elektronski uređaji u vašem domu, ne samo veliki aparati, sada se mogu - koliko je to god praktično - tempirati da rade kada je struja jeftinija."

Inspirisana većim pokazivačem Apple iPad tablet PC-a, koji jednostavno bolje izgleda, proširena je i zbirka recepata u bazi podataka iGorenja. Baza podataka recepata za kuhanje u pećnici i jednostavno upravljanje na dodir savremeni su i inovativni način približavanja kuhanja rastućoj populaciji internetskih fanova koji nastoje uživati i izraziti svoju strast za hranom. Zašto ne kuhati s iPad-om, priključenim preko Wi-Fi interfejsa na visoko tehnološku pećnicu Gorenje, upotrebljavajući brojne prednamještene programe kuhanja koji čine kulinarsko stvaranje zabavnim i laganim?

Stručnjaci Gorenja nastavit će poboljšavati sistem iGorenje i uključivati i ostala korisna svojstva koja će omogućiti još jednostavniju i energetski učinkovitiju upotrebu aparata, na licu mjesta ili sa udaljene lokacije ali i dalje uz uštede.