Indukcijske ploče Gorenje – budućnost kuhanja - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Utorak, 28. januar 2014

Indukcijske ploče Gorenje – budućnost kuhanja

Indukcijske ploče Gorenje – budućnost kuhanja

Kulinarska revolucija!

INDUKCIJA predstavlja najnapredniji i najbrži način kuhanja do sada, koji je umnogome zamjenio klasične ringle i ploče, a koji je sve pristupačniji i kod nas. Kuhanje na indukciji uvelo je pravu revoluciju u kuhinji, a sve probleme koje ste do sada imali možete zaboraviti, jer kad probate indukciju pitaćete se kako ste uopšte kuhali prije nje!

INDUKCIJA zagrijava hranu skoro tri puta brže nego obična ploča. Nevjerovatno brzo kuhanje je moguće zahvaljujući magnetnom polju koje direktno zagrijava dno posude, ali ne ploču na kojoj se ona nalazi. Samim tim, nema gubitaka energije i ostvaruje se velika ušteda. Indukcija je najefikasniji način kuhanja i koristi 75% manje energije od konvencionalnih ploča.

Indukcijske ploče nazivaju se još i bezbijedne ili hladne ploče, jer se prilikom kuhanja ne zagrijavaju. Zagrijava ih samo toplota same posude, posredno, zbog čega temperatura ne može da pređe 120 ºC. Ovo napredno tehničko rješenje ne samo da će skratiti vrijeme potrebno za pripremu ručka, već će vam smanjiti i račune za struju i poštedjeti vas nepotrebnog čišćenja kuhinje.

Kada je efikasnost indukcijske ploče u pitanju onda kuhanje na indukciji donekle možemo usporediti sa kuhanjem na plinu. Indukcijsko polje je bolje od gasnog jer je preciznije u regulaciji, a bolje je i temperaturno obrađivanje kod niskih temperatura. To znači da na indukcijskoj ploči možemo ravnomijerno da kuhamo na nižim temperaturama, što kod plina nije moguće. Plinske ploče uglavnom imaju tri nivoa zagrijavanja, dok indukcija posjeduje čak devet. Ono što je jako dobro kod indukcije je to što, zahvaljujući preciznoj regulaciji temperature, na njoj možemo, bez bilo kakve opasnosti od zagorijevanja i požara, izvoditi i malo zahtjevnije kulinarske poduhvate, topiti glazuru, praviti čokoladni preliv i slično.

Koje posuđe se koristi za kuhanje na indukciji?

Prilikom kuhanja na indukciji, u većini slučajeva, možete koristiti svoje staro posuđe. Sve što je indukciji potrebno jeste feromagnetno dno posude. Svoje posuđe možete testirati običnim magnetom. Ukoliko se magnet zalijepi za dno posude, to znači da je vaša posuda adekvatna za kuhanje na ovoj ploči.

Indukcijsku ploču je najlakše održavati!

S obzirom da prilikom kuhanja na indukciji dobijamo hladnu ploču neće biti potrebe za ribanjem zagorjelih fleka i pokipjele hrane. Na ovu ploču neće se lijepiti ostaci vašeg obroka koji ispadaju iz posude prilikom kuhanja, jer ploča nije vrela, kao kod uobičajnih površina za kuhanje. Indukcija je veoma jednostavna i laka za čišćenje i održavanje. Dovoljno je prebrisati je krpom i kuhinja će vam uvijek izgledati čisto i uredno.