Gorenje savjeti za kupovinu mašina za sušenje rublja - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Ponedjeljak, 3. februar 2014

Gorenje savjeti za kupovinu mašina za sušenje rublja

Gorenje savjeti za kupovinu mašina za sušenje rublja
Odgovaramo na najčešća pitanja i dileme kupaca prilikom donošenja odluke o kupovini mašina za sušenje rublja.

Da li mi je potrebna mašina za sušenje rublja?

Ako ste ikada ostavili rublje da se suši na radijatoru, odgovor je DA! Možda i niste svjesni koliko vam problem pravi sušenje rublja tokom jesenjeg i zimskog perioda. Čini vam se da tako mora biti i pronašli ste milion načina da nekako osušite rublje u kući ili u stanu, koji ste pretvorili u vešeraj. Međutim, zaista ne postoji opravdanje da ne uljepšate sebi život sjajnim pomoćnikom kakav je mašina za sušenje rublja. Pogotovo ako imate veću porodicu ili malu djecu. Mašina za sušenje nije više hir niti luksuz, već prijeka životna potreba. Bez obzira na to kakvo je vrijeme napolju, vi imate suho rublje za sat vremena. Zar to nije san? Mislite više na sebe i svoje najbliže. Olakšajte sebi maksimalno kućne poslove kako bi vam ostalo dobre energije i vremena za porodicu.

Ali u mom kupatilu nema mjesta za još jednu mašinu....

Postoji sjajna opcija koja rješava ovaj problem – možete smjestiti mašinu za sušenje na mašinu za pranje rublja. Tako se pravi takozvani tower (kula) i nije vam potreban nikakav dodatni prostor za još jedan aparat. Sve Gorenje mašine za sušenje su predviđene za postavljanje na mašinu za pranje rublja. Ukoliko ipak imate prostora da smjestite mašine jednu pored druge, odlučite se za mašine iz SensoCare Gorenje porodice. Ove mašine su dobitnice Red Dot Design Award i tako su dizajnirane da savršeno pristaju jedna uz drugu.

Imam stariju mašinu za pranje rublja. Da li je to važno pri kupovini sušilice?

Nije potpuno svejedno koju mašinu za pranje rublja imate. Da biste mogli da koristite sušilicu, vaša mašina za pranje rublja mora da ima centrifugu od bar 800 obrtaja. Evo i zašto. Broj obrtaja u mašini za pranje rublja ukazuje na to koliko je snažno iscijeđeno rublje. Što više obrtaja, bolje iscijeđeno rublje. Samim tim, mašine od 500 ili 600 obrtaja ostavljaju dosta vlage u rublju i prevelik su „teret“ za mašinu za sušenje. Sušenje takvog rublja u mašini bi trajalo predugo i potrošilo bi previše električne energije. Zato prije kupovine mašine za sušenje obavezno obratite pažnju koliko vaša mašina za pranje rublja ima obrtaja.

Da li će se moje rublje skupiti u mašini za sušenje?

Glavni razlog deformacije rublja može biti predugo sušenje ili sušenje na prejakoj temperaturi. Kod mašina za sušenje koje su vremenske (sami birate trajanje sušenja) moguće je da pogriješite. U današnjem asortimanu Gorenja ne postoje vremenske mašine, već su sve senzorske, gdje treba samo da odaberete vrstu tkanine koja se suši, ostalo elektronika radi sama. Ove mašine sadrže u sebi senzore koji se brinu o svakom aspektu sušenja – o jačini temperature, nivou vlage, dužini sušenja... Posebno izdvajamo temperaturni senzor, koji prati i kontroliše proces sušenja. On prilagođava temperaturu zraka vrsti tkanine i trenutnom stanju u bubnju, tako da presušivanje rublja nije moguće.

Moj omiljeni džemper je jako nježan, smijem li i njega da sušim u mašini?

Naravno, bez ikakvih problema. Upravo pomenuti senzori omogućavaju različite vrste sušenja, pa zato i postoji mnoštvo opcija na programatoru. U Gorenje mašinama za sušenje rublja postoji poseban program za vunu, gdje je sušenje apsolutno prilagođeno ovoj tkanini. Jačina temperature, intenzitet sušenja, način okretanja bubnja, sve je prilagođeno osjetljivoj vunenoj tkanini. Osim programa za vunu, izdvajamo program za košulje, za sintetiku i standardne programe – pamuk i mix. Bolji modeli Gorenje mašina za sušenje rublja imaju specijalni stil sušenja GENTLECare, koji dodatno prilagođava sušenje nježnoj i osjetljivoj tkanini.

Da li je istina da se rublje poslije sušenja u mašini lakše pegla?

Istina je. Rublje iz mašine za sušenje je jako meko i lepršavo, bez krutih nabora koji prave problem pri peglanju. Senzor za nivo vlažnosti sve vrijeme brine o tome da se rublje ne presuši i samim tim da ostane rastresito za peglanje. Osim toga, na programatoru možete izabrati kakvo rublje želite – vlažno, potpuno suho, spremno za peglanje ili spremno za ormar. Pobrinuli smo se da peglanje svedemo na minimum, pa u određenim modelima mašina postoji funkcija SteamTech, koja ubacuje paru u bubanj na kraju sušenja. Nakon tretmana parom, peglanje u većini slučajeva nije potrebno ili je maksimalno olakšano. Ovu funkciju obožavaju žene širom svijeta, jer je idealna za sušenje košulja, koje se poslije toga mnogo lakše peglaju.

Kada sušim rublje napolju, ono je provjetreno i mirisno. Da li je baš takvo i poslije mašine?

U gradskim uslovima, rublje nažalost ne može biti „svježe“ i prozračno jer upija sav smog i prljavštinu spolja. U idealnim seoskim ili planinskim uslovima, problem je što ljeto traje samo par mjeseci. Zato je Gorenje ugradilo jonizator u neke modele mašina za sušenje rublja. On se nalazi u pozadini bubnja i tokom sušenja šalje negativne jone unutra. Ove blagotvorne čestice prave svježu, prirodnu i antialergijsku atmosferu u bubnju. Zbog toga je rublje osvježeno, mirisno, mekano i potpuno oslobođeno alergena i bakterija – tokom cijele godine. Još jedna prednost jonizatora u mašini za sušenje rublja je to što oslobađa tkaninu od elektriciteta. Znate koliko vas nervira kada vam džemper „pucketa“ zimi i kosa vam leti na sve strane. Uz pomoć negativnih jona, ovaj zimski „ugođaj“ možete u potpunosti zaboraviti.

Mašine za sušenje sa toplotnom pumpom – šta je to?

Mašine za sušenje sa toplotnom pumpom su vrsta kondenzacijskih mašina i napravile su pravu revoluciju u potrošnji električne energije. Mašine za sušenje su inače poznate kao potrošači električne energije jer grijač sve vrijeme zagrijava zrak za sušenje rublja. Međutim, toplotna pumpa je sistem koji sam grije zrak, hladi ga i kondenzuje, pa nema potrebe za radom bilo kakvog električnog grijača. Samim tim, mnogo su štedljivije i dostižu energetski razred i do A++. Osim što štede, ove mašine suše na konstantnih 50 ºC, pa je rublje jako nježno tretirano. Zbog svega ovoga, mašine sa toplotnom pumpom su apsolutni trend u Evropi već godinama. Sve mašine sa toplotnom pumpom imaju TwinAir sistem, koji omogućava ravnomjerno sušenje rublja. Putem TwinAir-a, zrak ulazi u bubanj iz dva smjera, pa nema uvrtanja rublja prilikom sušenja.

Prvi put kupujem mašinu za sušenje rublja. Da li ću lako savladati njenu upotrebu?

Ako ste ikada startali mašinu za pranje rublja, korištenje sušilice će za vas biti veoma lako. Pored programskog gumba, možete podesiti još neke dodatne parametre po želji i poslije toga pritisnuti „start“. U Gorenje mašinama za sušenje rublja, čišćenje filtera je maksimalno pojednostavljeno, a vrata bubnja se otvaraju lakim pokretom na „push“ principu. Gorenje poklanja mnogo pažnje ergonomiji, pa je kontrolna ploča zakrivljena za blagih 20º, kako bi bila preglednija i dostupnija. Veliki otvor bubnja (35 cm) i unutrašnje osvjetljenje čine njegovo punjenje i pražnjenje izuzetno lakim, čak i kod najkabastijih stvari (deke, jakne...).