Certifikat bonitetne pouzdanosti za Gorenje Commerce d.o.o. - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Ponedjeljak, 28. novembar 2016, Sarajevo

Certifikat bonitetne pouzdanosti za Gorenje Commerce d.o.o.

Certifikat bonitetne pouzdanosti za Gorenje Commerce d.o.o.

Gorenje Commerce d.o.o. iz Sarajeva među 3955 bonitetno pouzdanih kompanija u Bosni i Hercegovini

U sklopu projekta „Certifikacija bonitetno pouzdanih preduzeća u BiH“, 3995 kompanija iz BiH dobilo je certifikate bonitetne pouzdanosti,  koje im je dodijelila kompanija „LRC“ iz Sarajeva, na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara. Zahvaljujući ovom certifikatu, 3995 bonitetno pouzdanih firmi u BiH,  od čega njih 2673 u FBiH, a 1322 u RS, zvanično je dobilo potvrdu vrhunskog tržišnog kredibiliteta.

Bonitetni certifikat se izdaje na engleskom jeziku, kako bi poslužio firmama kao referenca i u  komunikaciji sa inostranim kompanijama, investitorima, dobavljačima, te predstavlja izvrstan alat za promotivne i marketinške aktivnosti kompanija.

Prema riječima Emila Kučkovića, izvršnog direktora „LRC“  kompanije iz Sarajeva, certifikat boniteta pouzdanosti potvrđuje da su finansijsko stanje i opće poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nosilac certifikata boniteta nalazi među 12.9 posto najpouzdanijih kompanija od ukupno 30.738  preduzeća u BiH, koja su predala finansijske izvještaje za 2015. godinu. 

-Cilj projekta je da kompanijama, koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogućimo da imaju neovisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Zahvaljujući dobijenim certifikatima, ovih 3995 bonitetno izvrsnih firmi sigalizira stabilnost i sigurnost potencijalnim klijentima, dobavljačima i bankama - istakao je Kučković.

Da bi pravno lice bilo kvalificirano za nosioca Certifikata bonitetne pouzdanosti,  prema riječima Kučkovića, mora biti registrovano u BiH, poslovati uz ostvarenu dobit,  ne smije biti u procesu stečaja ili likvidacije, niti imati blokirane transakcijske račune u periodu od jedne godine, čak ni za period od jednog dana. Takođe, mora predati finansijske izvještaje nadležnoj agenciji za posljednje dvije godine.

 -U toku posljednje izvještajne godine pravno lice mora ostvariti prihode od najmanje 100.000,00 KM i ne smije imati prikazan gubitak iznad visine kapitala. U skladu s metodologijom ocjenjivanja finansijskog statusa kompanija, u okviru LRC-ovog Business Intelligence System-a,  pravno lice mora imati  najnižu ocjenu boniteta 4 (odličan) ili 5 (izvrstan). Pravno lice sa ocjenom boniteta 4 mora imati povećanje prihoda, dobiti i broja uposlenih, a tekuće obaveze ne smiju iznositi više od 50 posto ostvarenih prihoda za posljednju izvještajnu godinu - istakao je Kučković.

Finansijska direktorica kompanije GORENJE COMMERCE d.o.o., gđa Sena Džubur ne krije zadovoljstvo zbog prijema ovakvog priznanja: - Ozbiljan pristup radu i profesionalan odnos prema svakom aspektu poslovanja je strateški prioritet Gorenja već dugi niz godina, a ovaj Certifikat je dodatni podstrek za dalji napredak i razvoj. Naravno da nas raduje svaka potvrda da smo prepoznati kao pouzdana i uspješna kompanija i na tržištu Bosne i Hercegovine.

-Pod pojmom bonitet, u poslovnoj praksi podrazumijevaju se kvalitet i poslovna i finansijska stabilnost pravnog lica. Ocjena boniteta privrednih subjekata  kreira se  u skladu sa međunarodnim standardima i najboljoj praksi, a na osnovu dinamičkih i statičkih pokazatelja tj. ocjene pokazatelja o finansijskoj poziciji i finansijskom rezultatu. Predstavlja neophodnu  pretpostavku za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka - rekao je Kučković.

Prema njegovim riječima, ukupna ocjena finansijskog statusa kompanije urađena je na osnovu dinamičkih i statičkih pokazatelja, tj. ocjene pokazatelja o finansijskoj poziciji i finansijskom rezultatu. Za samu ocjenu korišteno je osam različitih pokazatelja koji se izračunavaju na osnovu vrijednosti stavki iz godišnjih finansijskih izvještaja - bilansa stanja i bilansa uspjeha.

-Neki od pokazatelja su standardni pokazatelji, npr. tekući i ubrzani pokazatelj, te ROA i ROE, dok su neki specifični i izvedeni, te obuhvataju više stavki finansijskih izvještaja. Osnova za izradu su historijski rezultati posljednjeg izvještajnog perioda i očekivani trendovi. U obzir se uzimaju, uvjetno rečeno, tri godine – prethodna, tekuća (posljednja izvještajna) poslovna godina, kao i projekcija pokazatelja za narednu godinu - pojasnio je Kučković.

LRC d.o.o. na tržištu Bosne i Hercegovine već 16. godinu prikuplja i analizira informacije o kompanijama, s posebnim naglaskom na njihove finansijske rezultate i likvidnost, a u protekle tri godine aktivno radi i na bonitetnom ocjenjivanju kompanija.

U sklopu prve Leadership konferencije održane u aprilu 2016. godine u Sarajevu, LRC je zvanično predstavio i započeo projekat Bonitetne certifikacije kompanija iz BiH sa izuzetnim pokazateljima uspješnosti poslovanja. Ocjena boniteta sastavni je dio LRC Bussiness Intelligence poslovne platforme i bazirana je na analizi finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija prema međunarodnim standardima i najboljoj praksi.