Gorenje osvojilo 5 Red Dot nagrada za dizajn - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Ponedjeljak, 9. april 2018, Velenje

Gorenje osvojilo 5 Red Dot nagrada za dizajn

Gorenje osvojilo 5 Red Dot nagrada za dizajn

Proizvođač kućanskih aparata Gorenje iz Velenja osvojio je 5 prestižnih nagrada za dizajn Red dot. Žiri je nagradio izvanredan dizajn najnovije WaveActive mašine za pranje i sušenje rublja, kao i ugradbeni hladnjak, zamrzivač i integrisani kafe aparat robne marke Atag. Sve ove proizvode dizajnirao je vlastiti Gorenje tim dizajnera, koji je donio novih 5 nagrada svojoj dugačkoj listi priznanja.

Prilikom dizajniranja nove mašine za pranje i sušenje rublja, tim Gorenje dizajn studija se vodio filozofijom brenda – Life Simplified. Mašina za pranje rublja tako ima potpuno automatizirani program pranja AutoWash, koji koristi jone i paru. Sa tehnologijom IonTech deterdženti za pranje rublja su učinkovitiji do 30%, što rezultira čistijim rubljem, čak i pri niskim temperaturama. Nekoliko je senzora ugrađenih u mašinu koji omogućavaju brže i ekološki efikasno korištenje, dok inverterski motor i unaprijeđeno kućište omogućavaju tihi rad bez stresa prilikom korištenja aparata. Napravljen je veliki iskorak naprijed i kod mašina za sušenje rublja. Ono što se najviše izdvaja su IonTech i SteamTech tehnologije, koje dodatno poboljšavaju proces sušenja korištenjem pare i jona.

Obje mašine ističu se po savremenom korisničkom interfejsu. Korisnik može postaviti optimalna podešenja pranja ili sušenja u samo jednom koraku, koristeći veliki i intuitivni ekran na dodir, kao i postaviti dodatne parametre. Komande su pod takvim uglom, da bi se osigurala optimalna vidljivost interfejsa. Iako mašine pružaju osjećaj robusnosti i dugovječnosti, naglašene nježne linije pružaju odličnu ergonomiju. Obje mašine sadrže WaveActive bubanj koji poboljšava efikasnost kod pranja i omekšava vlakna prilikom sušenja. Nova linija WaveActive mašina za pranje i sušenje rublja kreće sa prodajom u odabranim poslovnicama krajem ovog mjeseca.

Lidija Pritržnik, direktorica Dizajna proizvoda u Gorenju objasnila je osnovne ciljeve prilikom dizajniranja nove WaveActive linije mašina za pranje i sušenje rublja, a to je “dizajniranje mašine za pranje i sušenje rublja koja je neupadljiv asistent prilikom svakodnevnih kućanskih obaveza. Također implementirali smo novi, osvježeni Gorenje proizvodni identitet ljudske jednostavnosti koji je u skladu sa obećanjem našeg brenda da olakšavamo život.”  

Ključno je bilo razumijevanje konteksta korištenja koji je postignut detaljnim kvalitativnim istraživanjem sa korisnicima. “Mi istražujemo navike i izazove raznih korisnika sa kojima se susreću prilikom pranja i sušenja raznih tkanina. Dizajnirana rješenja su testirana na ključnim tržištima. Uporedili smo povratne informacije sa ključnim dizajniranim karakteristikama kao što su poruke i privlačnost oblika, boje, materijala; razumljivost i intuitivnost. Povratne informacije korisnika omogućile su nam da dodatno poboljšamo naše proizvode. Pokazalo se da je percepcija kvaliteta dizajna proizvoda u direktnoj vezi sa vjerovanjem u više tradicionalnu sliku mašine za pranje rublja,”  istakla je Pritržnik.

Osim mašine za pranje i sušenje Gorenje, Red dot ekspertni žiri nagradio je i ugradbeni kombinovani frižider robne marke Atag kao i integrisani aparat za kafu ovog robnog znaka.

Vincent Hofstee, Viši proizvodni menadžer u Atag-u, objasnio je da je njihov cilj bio da naprave nešto novo, po čemu će se izdvajati brend: “Željeli smo da napravimo vezu sa obećanjem kojeg daje naš brend – mi volimo kuhati. Frižider je dio kuhanja. On čuva važne sastojke na najbolji mogući način. Ova nagrada je priznanje za naš naporan rad i dokaz da smo među najboljima u ovoj industriji.”

Za Gorenje grupaciju ovo je četrnaesta uzastopna godina u kojoj su osvojili jednu od najpoznatijih nagrada za dizajn Red dot.