Uz dodatnu fabriku u Velenju, Hisense također planira širenje Gorenje proizvodnje u Valjevu - Gorenje
zatvori
...

Arhiv

Ponedjeljak, 18. mart 2019, Velenje

Uz dodatnu fabriku u Velenju, Hisense također planira širenje Gorenje proizvodnje u Valjevu

Uz dodatnu fabriku u Velenju, Hisense također planira širenje Gorenje proizvodnje u Valjevu

U skladu sa razvojnim planovima za Gorenje grupaciju, planirana je izgradnja dvije nove fabrike u naredne dvije godine: jedna u Velenju i jedna u Valjevu. U Velenju, će se graditi fabrika za proizvodnju Hisense TV uređaja, dok će Gorenje Valjevo proširiti svoje proizvodne kapacitete i izgraditi dodatnu proizvodnu halu koja će postati centar za frižidersku tehnologiju Hisense grupacije u Evropi.

Pripreme za izgradnju fabrike TV uređaja u Velenju uključivale su i arheološka iskopavanja na 3.5 hektara zemljišta u sklopu industrijskog kompleksa Gorenje, gdje će biti izgrađena nova fabrika. Arheološki radovi su naručeni i završeni i prije nego je poslana aplikacija za dozvolu za izgradnju, jer smo bili svjesni da je Institut za zaštitu kulturnog naslijeđa označio ovo područje buduće fabrike kao arheološko zemljište prije nekoliko godina. Izvođenjem ovih radova unaprijed za dobijanje obavezne saglasnosti instituta, u potpunosti smo izbjegli potencijalne zastoje zbog obaveznih arheoloških iskopavanja.

Sljedeći korak je predaja aplikacije za građevinsku dozvolu; fabrika je predviđena za otvaranje krajem sljedeće godine. Nastojimo završiti prvu fazu konstrukcije do sljedeće jeseni i u početku proizvoditi skoro jedan milion TV aparata godišnje. U narednoj fazi, planiramo povećanje proizvodnih kapaciteta na 4 miliona TV setova godišnje (do 2023). Prema tome, bit će kreirani poslovi za 300 do 400 novih radnika u prvoj fazi; a u drugoj fazi, očekuje se da će nova fabrika zapošljavati hiljadu radnika. Investicija se procjenjuje na nekoliko desetina miliona eura. TV aparati proizvedeni u ovoj fabrici bit će uglavnom namijenjeni tržištu Evrope.

Proširenje proizvodnje se također planira i u Gorenje fabrici u Valjevu gdje postojeća fabrika za proizvodnju frižidera trenutno ima 1,500 uposlenih, sa prošlogodišnjom proizvodnjom koja je dosegla 672,000 aparata. Poslije izmještanja ostatka proizvodne linije ugradbenih frižidera iz Velenja u Valjevo, koje treba biti završeno u aprilu, proizvodni kapacitet će se povećati za dodatnih 150,000 aparata godišnje. U budućnosti, namjeravamo izgraditi dodatnu fabriku za rashladne aparate koja će uposliti do 1,000 novih radnika i povećati proizvodni kapacitet za dodatnih 750,000 aparata godišnje u prvoj fazi. Tu bi se proizvodili kombinovani frižideri, zamrzivači i side-by-side aparati. Ovim proširenjem, Gorenje Valjevo će postati centar frižiderske tehnologije Hisense grupacije u Evropi.

"Hisense grupacije je vodeći proizvođač elektronike i kućanskih aparata na azijskom tržištu, a njihov prošlogodišnji ulazak kao strateškog vlasnika postavio je temelje za još snažniji razvoj. Ovo će nam omogućiti pristup novim tržištima i omogućiti proizvodnju novih setova proizvoda, uz istovremeno zadržavanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje grupacije na trenutnim tržištima i budućim novim tržištima,” istakao je predsjedavajući Komiteta direktora Franjo Bobinac.