Gorenje i ZEOS eko-sistem do sada prikupili i sigurno zbrinuli 313 starih velikih kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini ukupne mase 18.712 kg! - Gorenje
Ponedjeljak, 1. april 2019, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zaključno sa 1.aprilom 2019 godine Gorenje STUDIJA i ZEOS eko-sistem d.o.o. su u sklopu svoje zajedničke ekološke akcije “Staro za novo s popustom” prikupila i predala na reciklažu i sigurno zbrinjavanje 313 komada velikih kućanskih aparata u ukupnoj masi od 18.712 kg, od čega su 48 kom. bili frižideri za koje je napravljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u fabriku specijaliziranu za recikliranje ovih uređaja u Austriji. Sa ovim brojem aparata trenutno smo na 31,3% našeg godišnjeg cilja postavljenog u novembru prošle godine da u Bosni i Hercegovini, u periodu od godinu dana, prikupimo i sigurno zbrinemo 1.000 starih aparata. Svrha ove akcije je povećanje stope reciklaže i zamjene starih aparata sa novim energetski efikasnijim Gorenje aparatima uz poseban Eko popust za kupovinu u Gorenje STUDIJIMA.

Eko zanimljivost iz svijeta za e-otpad:

Organizacijski komitet Olimpijskih i Paraolimpijskih igara (Tokio 2020) provodi Tokio 2020 Projekt proizvodnje medalja od potrošačke elektronike kao što su korišteni mobiteli.

Kroz ovaj projekat Organizacijski komitet Tokio 2020 će proizvesti skoro 5.000 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja za Olimpijske i Paraolimpijske igre. Ovo prikupljanje će biti realizirano samo u Japanu.

Težimo 100% recikliranom sadržaju, prvom takvom za Olimpijadu i Paraolimpijske igre!

Ciljamo na 100% stopu recikliranja u potrazi za zlatom, uz brigu za okoliš korištenjem i otpadnih metala u proizvodnji medalja i upošaljavanjem japanske tehnološke ekspertize. Ideja korištenja recikliranih metala u medaljama je korištena i u prošlosti. Međutim, ovaj projekat stavlja Tokio 2020 kao prvi grad u historiji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koji uključuje građane u prikupljanje potrošačke elektronike za proizvodnju medalja i proizvodnje medalja od sakupljenog zlata na taj način.

Više o ovom projektu pročitajte na: https://tokyo2020.org/en/games/medals/project/

Naš projekat

Podsjećamo da je Gorenje Commerce d.o.o. u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o. u svim svojim Gorenje STUDIJIMA postavilo 7 kom. zelenog namještaja za besplatno i sigurno odlaganje sitne električne i elektronske opreme i starih aparata (e-otpada). Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. će i u nastavku pod svojim jedinstvenim heštegom #1000recikliranihaparata izvještavati o rezultatima ove zajedničke ekološke akcije.