Hisense Gorenje zaustavlja proizvodnju naredne dvije sedmice u svim svojim fabrikama u Evropi - Gorenje
Petak, 20. mart 2020, Evropa

Menadžment Hisense Gorenje je donio odluku, uzimajući u obzir širenje epidemije koronavirusa širom Evrope, da zaustavi proizvodnju u svim svojim Evropskim fabrikama.

Iako rigorozno implementiramo striktne i preventivne mjere da zaustavimo mogućnost širenja koronavirusa unutar naše organizacije, i zaštitimo zdravlje naših radnika, i uprkos činjenici da imamo dovoljno zaštitne opreme i da naše fabrike imaju dovoljno materijala za nastavak proizvodnje, donijeli smo odluku o dodatnim mjerama za doprinos prevenciji širenja koronavirusa i dodatne zaštite zdravlja naših uposlenika.

Menadžment i sindikat su se složili da se proizvodnja nastavi 6.aprila 2020, osim ako vlasti u zemljama gdje se nalaze naše fabrike, ne donesu u međuvremenu dodatne mjere, koje će ograničiti rad proizvodnje i industrije.

Menadžment i sindikat su postigli sporazum da će radni dani, koji će se izgubiti u 2 sedmičnom zatvaranju proizvodnje u Velenju u Sloveniji, Valjevu u Srbiji i Mora u Češkoj Republici nadomjestiti radom na prethodno planirane slobodne dane u sedmicama nakon dvije sedmice pauze i dijelom radom dodatnih dana tokom drugog dijela godine.

Gore postignuti dogovor je potvrđen i od Vijeća radnika na korespodencijskom sastanku.

U međuvremenu dok je proizvodnja zaustavljena, pojedini radnici (bijeli okovratnici) čiji rad je neophodan za funkcionisanje kompanije će još uvijek raditi (dijelom od kuće ili u prostorijama kompanije).

Čak i nakon povratka na posao (6. 4. 2020) mi ćemo, u svim Hisense Gorenje kompanijama, nastaviti sa implementacijom preventivnih i zaštitnih mjera kao što smo to radili i do sada. Strogo apeliramo zaposlenicima da se pridržavaju preventivnih mjera i u boravku kod kuće i preduzmu sve odgovornosti o brizi za svoje i zdravlje svojiih porodica.

Za vrijeme prekida proizvodnje menadžment i sindikat će biti u konstantnom kontaktu kako bi održali komunikaciju i razmjenu informacija.